EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Veszélyes lehet az egészségünkre a tésztafőzés! Mutatjuk, mi a helyes módszer

Életmód hírek
10perc.hu
8 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

A fedő nélkül főzés lehetőséget teremt arra, hogy az elpárolgó klóros és jódos vegyületek szabadon távozzanak, a tészta leszűrése pedig rengeteg szennyeződést is eltávolíthat.

A tészta főzővizét, mely legtöbbször csapvíz, jellemzően előre megsózzuk főzés előtt. Viszont egy friss tanulmány szerint a csapvízben maradó klórmaradványok és a jódozott sóban található jód miatt káros vegyületek keletkezhetnek a főzés során – tudta meg a Házipatika.

Az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) szerint az sem jó azonban, ha teljesen elhagyjuk a jódozott sót a főzésből. A kutatók kikísérletezték, mi lehet az a megoldás, amely nem károsítja az egészséget. Magyarország területének zöme ugyanis jódszegény, ennél fogva ez a fontos nyomelem az itthon termelt élelmiszerekben is jellemzően kevésbé van jelen, ezért teszik a sóba.


Csökkenti a káros melléktermékek képződésének veszélyét, ha a jódozott sót csak utólag adjuk hozzá a már elkészült tésztához    Fotó: Pixabay


A jódhiány pajzsmirigyzavarokat, illetve terhesség során születési rendellenességeket okozhat. Éppen ezért fontos, hogy a tésztafőzés folyamatának tudatos újragondolásával számottevően csökkentsük a káros anyagok mennyiségét az asztalra kerülő ételben. Ennek érdekében érdemes

  • a tésztát mindig fedő nélküli lábosban főzni,
  • a megfőtt tésztát mindenképpen leszűrni és a főzővíztől megszabadulni,
  • a tésztát jódozott konyhasóval csak főzés után ízesíteni vagy a főzővíz sózásához jódmentes sót használni.

Ugyancsak csökkenti a káros melléktermékek képződésének veszélyét, ha a jódozott sót csak utólag adjuk hozzá a már elkészült tésztához, ahogy a főzővíz jódmentes sókkal történő sózása is hasonló célt szolgál.