EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Orbán Viktor: „Kína jó barátja vagyunk Európában”

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Arról továbbra sincs semmilyen információ, hogy a magyar miniszterelnök – aki kedden és szerdán részt vesz majd az Egy övezet, egy út fórum harmadik csúcstalálkozóján – találkozik-e a szintén Pekingben tartózkodó Vlagyimir Putyinnal.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden és szerdán részt vesz majd az Egy övezet, egy út fórum harmadik, pekingi csúcstalálkozóján. Felszólalt az előző két csúcstalálkozón is, 2017-ben, valamint 2019-ben. Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, idén ismét hazánk legnagyobb külföldi közvetlen befektetője.

A kínai vezetőkkel azonban már hétfőn elkezdődtek a megbeszélések, miután katonai tiszteletadással fogadta Pekingben Orbán Viktort Li Csiang kínai kormányfő. Utóbbi kiemelte, a földrajzi távolság ellenére erős, régi barátság köti össze a két országot. Kína értékeli, hogy Magyarország volt az első európai állam, amelyik aláírta az Övezet és út gazdasági együttműködést.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a politikai barátságunknak mélyebb, kulturális alapjai is vannak. Emlékeztetett, éppen most lesz a 75. évfordulója a két ország közötti kapcsolatok felvételének. "Kína jó barátja vagyunk Európában, és jó reményeket fűzünk a további együttműködéshez" - mondta a magyar miniszterelnök.

Ugyanakkor arra semmilyen választ nem ad a miniszterelnök sajtóosztálya, hogy Orbán Viktor találkozik-e a szintén Pekingben tartózkodó Vlagyimir Putyinnal. Ugyanis a kedden és szerdán tartandó az Egy övezet, egy út fórum harmadik csúcstalálkozóján mindketten részt vesznek.