EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Kivégezte az infláció az idei Black Fridayt! Maximum 20 százalékos kedvezményekre készülhetünk

Belföldi hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: Freepik

A szakemberek szerint a termékek túlnyomó többsége még így is drágább lesz, mint ha tavaly vásárolták volna meg ugyanezeket az árukat az emberek.

Most sokkal kevesebbet költhetnek ajándékokra a vevők, ráadásul szerényebb lehet az idei Black Friday a megszokottnál, hiszen az előrejelzések alapján minden korábbinál kisebbek, 10-20 százalékosak a kedvezmények.

Így az engedmények ellenére is többe kerülhet egy-egy termék, mint tavaly karácsony előtt, hiszen az infláció már 20 százaléknál is magasabb a legfrisseb adatok szerint, és erre jön még a gyenge forint, mely 10 százalékkal gyengébb az euróhoz, és 23-mal a dollárhoz képest, mint tavaly ilyenkor.

Idén a Black Friday november 25-re esik, de a kereskedők egy része ennek ellenére már napok óta kedvezményeket kínál a közelgő karácsonyi ünnepek miatt, ugyanakkor a Pénzcentrum információja szerint idén már az új uniós szigorítás szerint áraznak. Az új szabályok szerint amennyiben leárazást hirdetnek, nem adhatják drágábban a terméket, min a megelőző 30 napban a legolcsóbb ár.


A 10-20 százalékos kedvezmények lesznek a jellemzőek, de nem lesz ritka az egyszámjegyű kedvezmény sem      Fotó: Freepik


„Olyan kedvezmények, mint régen voltak már nem léteznek. Olyanokat nem is érdemes keresni. Igazából most a fogyasztónak azt kell eldönteni, hogy a piacon látható releváns árazásban az a termékár, az jó vagy nem jó” - mondta az RTL Híradónak Mihók György, a MediaMarkt áruházigazgatója.

Dévavári Dezső, az olcsobbat.hu üzletágvezetője úgy véli, a 10-20 százalékos kedvezmények lesznek a jellemzőek, de nem ritka az egyszámjegyű kedvezmény sem. Amit mondjuk, 3-4-5 évvel ezelőtt ezeket kinevették volna a fogyasztók. Kijelentette, a Black Friday-on vásárolt termékek túlnyomó többsége még így is drágább lesz, mint ha tavaly vásárolták volna ezeket.