EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Dániában akár el is adhatják az ittas és gyorshajtó sofőrök autóit! Te támogatnád ennek az itthoni bevezetését?

Autó-motor hírek
10perc.hu
1 hete
Kiemelt kép: Freepik

Kétszer is meggondolja az ember, hogy belefér-e egy sör elfogyasztása vezetés előtt.

Az elmúlt hónapok hajmeresztő közlekedési balesetei és tragédiái után érdemes megnézni, hogyan kezelik a kihágásokat elkövetőket azokban az országokban, ahol világszinten a legbiztonságosabb a közlekedés – írja az Alapjárat.

A lap szerint a sorban a második helyen Dánia áll Svédország után, ahol elég extrém büntetés vár a gyorshajtókra, az ittasan vezetőkre, valamint az agresszív sofőrökre. Az országban már egy 2,01 ezrelékes alkoholszintes mérés után is simán lefoglalhatják az autónkat. De ugyanúgy járnak el, ha csak 1,2 ezrelék van a vérünkben és korábban már jártunk ugyanígy, tehát visszaesők vagyunk.


Dániában már egy 2,01 ezrelékes alkoholszintes mérés után is simán lefoglalhatják az autónkat   Fotó: Freepik


Az országban akkor is elvehetik az autót, ha a megengedett sebesség kétszeresével, vagy autópályán legalább kétszáz km/órával hajtunk. A lefoglalást a hatóságok akár a helyszínen is megtehetik. Ez akkor is lehetséges, amikor agresszívan állunk a többi közlekedőhöz és veszélyeztetjük őket különböző módokon.

A lefoglalt autókról később a bíróság dönt: megeshet, hogy azt visszaadják a sofőrnek, de az is lehet, hogy a rendőrség elárverezi a járművet, és az így kapott összeg az államkasszába vándorol.