Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Drasztikusan lecsökkent az orosz és fehérorosz sportolók száma az idei olimpián

10perc.hu
2024. 07. 25.
Drasztikusan lecsökkent az orosz és fehérorosz sportolók száma az idei olimpián

Az olimpián részt vevő 31 főnek, akik a két országot képviselik, át kell esniük még egy szigorú átvilágítási folyamaton is, ami biztosítja, hogy senki sem támogatja nyíltan a háborút.

A 2024-es párizsi olimpián mindössze 15 orosz és 16 fehérorosz sportoló vesz részt semleges színekben, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közzétette a hivatalos meghívottak névsorát - írja az EuroSport. Ez a lista egy-egy fővel csökkent az előző heti közleményhez képest.

Az orosz delegáció legkiemelkedőbb alakja a US Open-győztes Daniil Medvedev, valamint a Roland Garroson elődöntőbe jutott Mirra Andreeva és a budapesti tenisztornán szereplő Diana Shnaider is ott az olimpián.

Az orosz sportolók teniszen kívül még kerékpározásban, kajak-kenuban, úszásban és tornában is versenyeznek majd. Fehéroroszország sportolói birkózásban, súlyemelésben és tekvondóban képviselik majd országukat a semleges színek alatt. 

Az Ukrajnában zajló katonai invázió miatt Oroszország és Fehéroroszország nem indulhat csapatsportágakban az olimpián, és az egyéni sportágakban is csak semleges státuszban vehetnek részt.

A kvalifikált sportolóknak át kellett esniük a NOB által kijelölt háromtagú testület szigorú átvilágítási folyamatán, amely biztosította, 

hogy egyetlen sportoló sem támogatja nyíltan az ukrajnai háborút, és nincs kapcsolata semmilyen katonai vagy biztonsági szervezettel.

A kontraszt éles: három évvel ezelőtt, a tokiói olimpián Oroszország 330, míg Fehéroroszország 104 fős delegációval vett részt. Az idei évben azonban mindössze 31 sportoló képviseli a két országot, igazolva, hogy az olimpiai részvételük jelentősen megváltozott a geopolitikai helyzet következtében.

Főkép forrása:
Creative Commons/LacosteWiki

További cikkek