Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Kajak-kenu válogató: Csipes nyert K-1-ben, Kozák hatodik lett

10perc/MTI
2024. 06. 06.
Kajak-kenu válogató: Csipes nyert K-1-ben, Kozák hatodik lett

A női kajak egyesek versenyét Csipes Tamara nyerte, az idén visszatért Kozák Danuta hatodik lett.

Nagy fölénnyel Csipes Tamara nyerte a női kajak egyesek csütörtöki 500 méteres versenyét a kajak-kenusok idei második válogatóversenyén, Szegeden, ezzel bekerült a jövő heti, ugyanitt sorra kerülő Európa-bajnokságon induló keretbe és az olimpiai csapatba is. Az idén visszatért Kozák Danuta hatodik lett a döntőben.

A válogató második, csütörtöki napján két női olimpiai számban rendeztek versenyeket.

A kajak egyeseknél - ebben a szakágban egyébként a mostani az egyetlen válogató - három előfutam alapján alakult ki a döntő kilences mezőnye. Az elsőben a kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara nyert a hatszoros ötkarikás aranyérmes Kozák Danuta előtt, a másodikban Gazsó Alida Dóra, a harmadikban pedig Fojt Sára bizonyult a leggyorsabbnak, összesítésben a legjobb idő Gazsóé volt. Az utolsó futam meglepetését jelentette, hogy a négyessel Tokióban bajnok Hadvina Dóra ötödikként célba érve nem tudta beverekedni magát a legjobbak közé.

A finálé Csipes fölényét hozta, aki gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott. Mögötte honvédos klubtársa, Gazsó Alida Dóra, majd Fojt Sára, Lucz Anna és Pupp Noémi ért célba, majd hatodikként jött Kozák, aki két és fél év kihagyás után idén tért vissza. A rajtlista alapján a Ferencváros klasszisa csak ebben a számban nevezett a válogatóra.

C-1 200 méteren Takács Kincső nyerte a májusi, szolnoki válogatót, majd a szegedi pótkvalifikációs versenyen kvótát is szerzett ebben a számban Magyarországnak. Akkor azt mondta, ez remek motiváció a folytatásra, s a fináléban bizonyította, hogy most is remek formában van. Sokáig vezetett és a célhoz is elsőként közeledett, de az utolsó métereken, a hajóját jobban berúgva Kiss Ágnes végül megelőzte. Utóbbi kenus pénteken érdekelt lesz a C-2 500 méter szétlövésében is, egyelőre kérdéses, hogy egyesben lesz-e ilyen különverseny.

Az Eb- és olimpiai válogató péntekig tart a Maty-éri pályán. Közben eldőlt, hogy férfi K-2 500 és női C-2 500 méteren nem szombaton, hanem már pénteken megrendezik a szétlövést a Kurucz Levente, Opavszky Márk és a Nádas Bence, Tótka Sándor, illetve a Bragato Giada, Benkucs Kíra és a  Kiss Ágnes, Nagy Bianka duó között.

Magyarország 16 kvótával gazdálkodhat a párizsi olimpiára, hat férfi és négy női kajakossal, valamint három-három férfi és női kenussal. Az ötkarikás csapatot a tervek szerint július 2-án hirdetik ki.

Eredmények:

női K-1 500 m:

1. Csipes Tamara (Budapesti Honvéd SE) 1:45.536 p

2. Gazsó Alida Dóra (Budapesti Honvéd SE) 1:47.132

3. Fojt Sára (Kovács Katalin Akadémia) 1:48.130

női C-1 200 m:

1. Kiss Ágnes (MVM Szegedi VSE) 45.765 mp

2. Takács Kincső (Graboplast Győri VSE) 45.827

3. Balla Virág (Ferencváros) 45.883

A további döntős program:

péntek:

férfi C-1 1000 m 11.40

férfi K-1 1000 m 12.00

női K-2 500 m 13.20

női K-4 500 m 17.00

szétlövések:

férfi K-2 500 m 11.20

női C-2 500 m 12.20


Főkép forrása:
Magyar Kajak-Kenu Szövetség (Facebook)
Címkék:
#Kajak-kenu

Hirdetés

További cikkek