Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Vigyázó szemeteket Párizsra vessétek – Befejezték a kvótavadászatot birkózóink és kajak-kenusaink

10perc.hu
2024. 05. 13.
Vigyázó szemeteket Párizsra vessétek – Befejezték a kvótavadászatot birkózóink és kajak-kenusaink

A két sikersportágunkban a nyári olimpián is lesz bőven éremesélyesünk, hiszen a birkózók összesen 5, míg a kajak-kenusok a maximális 18-ból 16 indulási jogot szereztek meg.

Az elmúlt héten két, nyugodtan mondhatjuk, hogy magyar sikersportágban, birkózásban és Kajak-kenuban lehetett párizsi repülőjegyeket nyerni, azaz kvalifikálni a nyári olimpiára. Nos, kijelenthető, hogy sportolóink jól szerepeltek Isztambulban a szőnyegen és a Maty-éren, a Tisza hullámai között.

A birkózóknál öt magyarért szoríthatunk majd Párizsban, hiszen kvótát szerzett a tavaly világbajnoki aranyérmes Muszukajev Iszmail (szabadfogás 65 kg) és Losonczi Dávid (kötöttfogás 87 kg), illetve áprilisban Bakuban Nagy Bernadett (76 kg), míg Isztambulban Lévai Zoltán (kötöttfogás, 77 kg) és Ligeti Dániel (szabadfogás 125 kg). Kijelenthető, valamennyien éremesélyesek Párizsban, ráadásul az ötszörös Eb-érmes Ligeti London és Rio de Janiero után karrierje harmadik olimpiájára készülhet.

„Az az igazság, hogy az elmúlt időszak rendkívül kemény volt, pont olyan kemény, amilyennek kívülről is látszott. Igazi hullámvasút, nem volt egyszerű. Nemzetközi szinten ez az olimpia maradt az egyetlen célom. Bízom benne, hogy egy jó felkészülés után Párizsban is ilyen jól fogok tudni birkózni" – nyilatkozott az MTI-nek megkönnyebbülve és egyúttal boldogan Ligeti.

Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány elárulta, hogy a két szabadfogású kvóta jó eredmény, de azt is hozzátette, hogy többet remélt.

„Nem rossz ez, de többet szerettem volna. Bajcajev Vlagyiszlav kijutásában is bíztam. Az ő tudása erre feljogosítja, de sajnos nem birkózott úgy, ahogy tud. Ebbe talán belejátszott, hogy sokat fogy és az elmúlt időszakban az Eb-re és a két kvótaszerző versenyre is le kellett fogynia, de azt hiszem, elsősorban mentális okok miatt nem jött össze neki az indulási jog megszerzése. Sajnálom" - jegyezte meg Bánkuti Zsolt.

Az európaiak számára a szegedi verseny kínálta az utolsó kvótaszerzési lehetőséget. Kajak-kenusainknak a maximális 18-ból 16 indulási joguk van: hat férfi kajakos, négy női kajakos, valamint három-három férfi és női kenus. A csapat minden számban vízre szállhat majd a francia fővárosban, a variációs lehetőségek azonban kicsit szűkebbek lesznek, mint maximális, vagy ahhoz közelítő kvótaszám esetén. Azonban így is kijelenthető, hogy több számban is aranyesélyekkel szállhatnak majd vízre versenyzőink.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány elárulta, A kvóta nem névre szól, a nemzetet illeti, a Párizsban induló magyar csapat a hazai válogatók alapján áll majd össze.

„Nagyon örülök annak, hogy a női kenu szakág is megcsinálta a maximális kvótát, főleg azért, mert Kincső nagyon megérdemelte ezt az eredményt. Azt viszont sajnálom, hogy női kajakban ugyanez nem sikerült, sajnos a szélviszonyok szerdán nem kedveztek nekünk" - mondta Hüttner Csaba.

Nem lesz egyszerű dönteni az erősebb nem esetében az ötkarikás válogatás során, miután férfi kajakban hat kvótával kell gazdálkodni.

"Más válogatottak is küzdenek hasonló gondokkal. Ez fejfájást okoz nekem is az olimpia kapcsán, de még mindig jobb, hogy jó versenyzőkből kell majd szelektálni, mint ha nem lenne senki. Az olimpiáig lesz még egy válogató, majd a szintén szegedi Európa-bajnokság, meglátjuk, hogyan tudunk sáfárkodni az erőinkkel" - jegyezte meg a szakember. 

Főkép forrása:
MTI/Kovács Tamás
Címkék:
#Olimpia

További cikkek