Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Ezért kár milliárdokat beleölni a futballakadémiákba! Az MLSZ célja az új Orbánok és Stlyesok megtalálása

10perc.hu
2023. 09. 05.
Ezért kár milliárdokat beleölni a futballakadémiákba! Az MLSZ célja az új Orbánok és Stlyesok megtalálása

Nem hagyja figyelmen kívül a magyar kötődésű, a válogatott számára esetlegesen segítséget jelentő futballistákat a szövetség.

Úgy tűnik, a hazai labdarúgásra is igaz a mondás: ha nincs ló, jó a szamár is. Ugyanis Barczi Róbert sportigazgató a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségi ülésén – melyen többek között a professzionális klubok stabil pénzügyi helyzete, illetve a játékosügynökök tevékenységének szigorú szabályozása volt a téma – közölte, az MLSZ célja az új Orbánok és Stlyesok megtalálása a magyar válogatottak számára.

Azaz, a tehetségek kétségkívül hosszabb és nehezebb kinevelése helyett a korábbinál hatékonyabb játékosmegfigyelői rendszer kell kiépíteni, hogy ez a scouting-rendszer az olyan tehetségeket sem hagyja figyelmen kívül, akiknek egyetlen felmenőjük magyar, és külföldön élnek, futballoznak. Jöjjön inkább a honosítás… Példaként mindjárt az angol bajnok Manchester City akadémiáján pallérozódó Michael Okekét említve.


Az MLSZ új célpontja: az angol bajnok Manchester City akadémiáján pallérozódó Michael Okeke     Fotó: Instagram/Michael Okeke


A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), és ezzel összhangban az MLSZ, 2023-tól újra vizsgához köti a labdarúgóügynöki tevékenység gyakorlását. További feladat egy új nemzeti szabályzat megalkotása a FIFA által meghatározott kereteken belül, melyet hétfőn fogadott el az elnökség.

Ezen szabályzat hatálya - a vizsgakötelezettség mellett - a belföldi tranzakciókra terjed ki. A nemzeti és a nemzetközi szabályzat egyaránt 2023. október 1-jén lép életbe. Ezt követően már csak licenccel rendelkező személy járhat el labdarúgó-ügynökként.

Az elnökség tovább erősítette a professzionális klubok működésére vonatkozó licencelőírásokat. A magyar szövetség szigorú pénzügyi monitoring rendszerének, illetve a klubok fejlődő munkájának köszönhetően közel egy évtizede stabil rend van az NB I-es és NB II-es egyesületek háza táján.

Főkép forrása:
MTI/Vasvári Tamás

További cikkek