Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Rapport Richárd után a sporttörténelmet író Liu-testvérek sem akarnak magyarként versenyezni tovább

10perc.hu
2022. 11. 08.
Rapport Richárd után a sporttörténelmet író Liu-testvérek sem akarnak magyarként versenyezni tovább

A két olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó augusztus óta Kínában tartózkodik, és levélben kérték a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséget (MOKSZ), hogy járuljon hozzá az országváltásuk megindításához.

Valami nagyon nem stimmel a magyar sportéletben, ugyanis rövid időn belül három, saját sportágában a világ legszűkebb elitjéhez tartozó sportoló hagyta, vagy el akarja hagyni Magyarországot. Alig vagyunk túl a sakkozó Rapport Richárd „románná válásához”, most a sporttörténelmet író Liu-testvérek szeretnének országot váltani.

Az olimpiai bajnok Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához. A két rövidpályás gyorskorcsolyázó nem nevezte meg, hogy melyik ország színeiben kívánja folytatni pályafutását, és a MOKSZ felé egy nemzeti szövetség sem jelzett igényt formálisan vagy informálisan a sportolók versenyzői jogának megszerzésére.


A 26 éves Liu Shaolin Sándor ötkarikás aranya és bronza mellett vb-ken kétszer, Eb-ken pedig hatszor diadalmaskodott      Fotó: Magyarock - Olimpyc Team Hungary/Molnár Ádám


A Liu testvérek a pekingi téli olimpia után jelezték, hogy mindenképpen Csang Csing Linának, a válogatott vezetőedzőjének az irányításával szeretnének a továbbiakban is készülni. Aztán augusztusban bejelentették, hogy - követve a magyar válogatottól távozó kínai edzőjüket, Csang Csing Linát - Kínában készülnek az idényre.

A két Liu Az ázsiai szakember közreműködésével a férfi váltó megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyát a 2018-as, phjongcshangi játékokon, majd idén Pekingben Liu Shaoang írt történelmet az első egyéni ötkarikás diadallal (500 méter).

Hogy valami készül, azt már hétfőn lehetett sejteni, ugyanis a szövetség elárulta, hogy a Liu fivérek nem indulnak az Alta Valtellina Trophy elnevezésű bormiói rövidpályás gyorskorcsolya-viadalon a hétvégén.


A 24 éves Liu Shaoang olimpián két arany- és két bronzérmet nyert, emellett hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok    Fotó: fradi.hu


Az MKOSZ közleménye szerint egyébként Linával az ő kérésére bontottak szerződést, mert a szakember a kínaiaktól kapott visszautasíthatatlan ajánlatot a gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzői pozíciójára.

Ugyanakkor hozzátették, a magyar szövetség biztosította a Liu fivérek edzésének feltételeit a kínai válogatottal és Linával Pekingben, ezt a munkát a MOKSZ nevében Dzse Szu Csun, a magyar válogatott dél-koreai edzője segítette. Ez a megoldás a fivérek számára nem bizonyult megfelelőnek.

Főkép forrása:
Magyarock - Olimpyc Team Hungary/Molnár Ádám

További cikkek