Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci Eb: a szurkolók sírtak, Ukrajna meg nevetett a végén

10perc.hu
2021. 06. 30.
Foci Eb: a szurkolók sírtak, Ukrajna meg nevetett a végén

A labdarúgó Európa-bajnokság utolsó nyolcaddöntőjében a csoportból hatalmas szerencsével továbbjutó ukrán válogatott a hosszabbítás utolsó percében lőtt góllal 2-1-re legyőzte Svédországot, és az elődöntőért Angliával játszik.

Volt olyan, nem kevés pillanata az Európa-bajnokságnak, amikor már szinte biztossá lehetett venni, hogy Ukrajna 3 pontjával és negatív gólkülönbségével kiesik a csoportmeccseket követően. Aztán jött egy-két nagy betli – például a szlovákok ötgólos veresége a spanyoloktól – és Andrij Sevcsenko csapata ott találta magát a nyolcaddöntőben, ráadásul a cseppet sem acélos Svédország lett az ellenfelük.

Amikor a párosítás kialakult, sejteni lehetett, hogy nem a kontinensviadal leglátványosabb találkozója vár ránk, ugyanis mindkét válogatott a biztos védekezésből inkább kontrákra épít, minthogy a labdát birtokolva dolgozzon ki helyzeteket, amiket aztán gólra válthat.

Nos, nem kellett „csalódnunk”, hiszen amíg az ukránoknál Zincsenko, addig a svédeknél Forsberg lógott ki felfelé a sorból, addig a többiek szürke iparosként brusztoltak a pályán. Mindenesetre legalább annak örülhettünk, hogy gólt, gólokat láthattunk, éppen az előbb említett játékosoknak köszönhetően.

A hosszabbításban aztán olyan csontzene kezdődött, amire rég volt – hála Istennek – példa egy labdarúgó pályán. Például Danielson úgy talpalt rá nyújtott lábbal Beszjegyin térdére, hogy már az csodaszámba ment, hogy a bíró csak a VAR-nak köszönhetően állította ki a svéd védőt, míg az ukrán játékos vélhetően napokig nem lesz arra képes, hogy önállóan fusson pár métert.

Aztán amikor már mindenki a megváltást hozó büntetőpárbajra várt, jött megint Zincsenko. A Manchester City klasszisának beívelése találta meg tökéletesen a csereként beállt Dovbikot, aki hat méterről fejjel megszerezte a továbbjutást érő találatot.

Andrij Sevcsenko szövetségi kapitány csapata így tovább futja történelmi szereplését, és készülhet a negyeddöntőre, ahol szombaton az angol válogatott ellen lép pályára Rómában, ahol a tét már az elődöntő lesz.



Európa-bajnokság, nyolcaddöntő

Ukrajna-Svédország 2-1 (1-1, 1-1, 1-1) - hosszabbítás után

Glasgow, Hampden Park, ... néző, v.: Daniele Orsato (olasz)

Ukrajna: Buscsan - Karavajev, Zabarni, Krivcov, Matvijenko - Szidorcsuk (Bezus, 118.), Sztepanenko (Makarenko, 95.), Zincsenko - Jarmolenko (Dovbik, 106.), Jaremcsuk (Beszjegyin, 91.; Céhankov, 101.), Saparenko (Malinovszkij, 61.).

Svédország: Olsen - Lustig (Krafth, 83.), Lindelöf, Danielson, Augustinsson (Bengtsson, 83.) - S. Larsson (Claesson, 97.), Olsson (Helander, 101.), Ekdal, Forsberg - Kulusevski (Quaison, 97.), Isak (Berg, 97.)

Gólszerzők: Zincsenko (27.), Dovbik (121.), illetve Forsberg (43.)

Kiállítva: Danielson (98.)


A negyeddöntők párosítása

Július 2., péntek:

Svájc-Spanyolország, Szentpétervár 18.00

Belgium-Olaszország, München 21.00

Július 3., szombat:

Csehország-Dánia, Baku 18.00

Ukrajna-Anglia, Róma 21.00

Főkép forrása:
MTI/MTVA

További cikkek