Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Hat magyar dzsúdós áll kvótás helyen

10perc.hu/MTI
2021. 01. 14.
Hat magyar dzsúdós áll kvótás helyen

A jelenlegi világranglisták állása szerint hat cselgáncsozó képviselhetné Magyarországot az idén nyárra halasztott tokiói olimpián.

Tavaly októberben, a budapesti Grand Slam után még nyolc magyar kvótás szerepelt a rangsorokban, de a kiemelt pontozással járó, nemrég véget ért katari szupertornát követően Szabó Frigyes (73 kg) 38. helyezettként, Ungvári Attila (81 kg) pedig 27. helyezettként kiszorult az ötkarikás mezőnyből. Ugyanakkor még hatan kvótát érő helyen találhatóak: Tóth Krisztián (90 kg, 6. a világranglistán), Cirjenics Miklós (100 kg, 22.), illetve Csernoviczki Éva (48 kg, 20.), Pupp Réka (52 kg, 28. - kontinentális kvóta), Karakas Hedvig (57 kg, 8.) és Özbas Szofi (63 kg, 27.).

A kvalifikációs menetrend szerint 252-en a nemzetközi szövetség júniusi világranglistájáról kerülnek az olimpiai mezőnybe, a 14 súlycsoportból az első 18 helyezett szerez kvótát. A rendező japánok automatikusan kapnak súlycsoportonként egy indulási jogot. A maradék 120 helyet a közvetlen kvalifikációról épphogy lemaradó versenyzők kapják kontinentális eloszlásban, Európának 25 (13 férfi és 12 női) kvóta jut.

Magyar szempontból örvendetes fejlemény, hogy Taskent helyett Budapest ad otthont júniusban a világbajnokságnak, amely a kvalifikáció legfontosabb állomása lesz 2021-ben. Addig - a jelenlegi menetrend szerint - februárban a tel-avivi Grand Slamen, márciusban a taskenti és a tbiliszi Grand Slamen, áprilisban az antalyai Grand Slamen és a lisszaboni Európa-bajnokságon, májusban pedig a párizsi Grand Slamen lehet még pontokat gyűjteni.

Főkép forrása:
IJF

További cikkek