Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Újra ingyenesen látogatható az Operaház aulája

10perc.hu
2024. 09. 17.
Újra ingyenesen látogatható az Operaház aulája

Az Operaház aulájába ismét ingyenesen léphetnek be a látogatók, miután a tesztüzem során bevezetett belépődíjat visszavonták.

Az Operaház aulája néhány napos tesztüzem után ismét ingyenesen látogatható, miután a kétezer forintos belépődíjat visszavonták. A Magyar Állami Operaház közleménye szerint a végleges látogatási rendet a következő hetekben alakítják ki, így addig az érdeklődők szabadon beléphetnek az épületbe. A belépődíj bevezetését az Operaház a sztrájkmegállapodás miatt megnövekedett költségekkel indokolta, azonban az intézkedést gyorsan visszavonták - írta meg a hvg.

A korábbi döntés szerint a látogatóknak kétezer forintot kellett volna fizetniük a földszinti közönségforgalmi terek, köztük az aula megtekintéséért. Az Operaház levelében jelezte, hogy ez egy néhány napos próbaprojekt volt, amelynek során „sétálójegyet” lehetett vásárolni a jegypénztárakban. Ennek díját a megváltást követő 72 órában be lehetett számítani az Operaház előadásaira vagy épülettúrákra vásárolt jegyek árába.

Az Operaház közleménye alapján a hétvégén lezárult tesztüzem után a végleges látogatási rend kidolgozása következik. „A tapasztalatok alapján a végleges látogatási rendet várhatóan néhány héten belül alakítja ki a Magyar Állami Operaház, addig az aula napközben ismét díjmentesen látogatható” – írta az intézmény. Ez azt jelenti, hogy a jövőben még visszatérhet a belépődíj, de ennek mértéke és feltételei még kérdésesek. Az első napok tapasztalatairól korábban azt közölték, hogy azok pozitívak voltak, és hozzájárultak az épülettúrák zökkenőmentes lebonyolításához.

Az Operaház az elmúlt időszakban a sztrájkok és a megnövekedett költségek miatt kénytelen volt átgondolni gazdasági helyzetét. Márciusban a dolgozók magasabb béreket és kollektív szerződéseket követeltek, amelynek során sztrájkokra is sor került. A főigazgató, Ókovács Szilveszter korábban úgy nyilatkozott, hogy a fenntartói támogatások nem voltak elegendőek a bérkövetelések teljesítéséhez. Az intézmény 14,8 százalékos béremelést ajánlott, miközben a dolgozók 30 százalékot követeltek. Végül sikerült megállapodni, és két részletben összesen 30 százalékos béremelést kapnak a munkavállalók.

Az „aulabelépő” korábbi bevezetésével az Operaház a jegybevételektől jelentős bevételt remélt, amely akár több tízmillió forintos nagyságrendű is lehetett volna havonta. Az intézmény közleménye szerint a belépődíj lehetővé tette volna, hogy a főbejárat bezárása mellett zavartalanul tartsák meg az épülettúrákhoz kapcsolódó minikoncerteket is. „A főbejárat bezárása egyebek mellett az épülettúrákhoz kapcsolódó, a főlépcsőházban megtartott minikoncertek zavartalan megtartásához is hozzájárult, míg a jegybevételek a hónapra vetítve a több tízmillió forintos nagyságrendet is elérhetik” – jelezték korábban.

Főkép forrása:
PDXdj at English Wikipedia/Wikimedia Commons

További cikkek