392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Sztrájk az Operaházban: Beszéd és filmvetítés helyettesítette a Hunyadi László előadást

10perc.hu
2024. 03. 21.
Sztrájk az Operaházban: Beszéd és filmvetítés helyettesítette a Hunyadi László előadást

Ókovács Szilveszter beszédével és filmvetítéssel indult a sztrájk miatt az Operaház szerda esti előadása.

Szerda este egy kaotikus előadásra került sor az Operaházban, ahol kedden sztrájk kezdődött. A főigazgató, Ókovács Szilveszter is beszédet mondott a produkció előtt.

A Telex megkeresésére az Operaház közölte, hogy „egyetlen előadás sem marad el”, de a Hunyadi László előadás el sem igazán indult, ugyanis a sztrájkoló dolgozók nem bontották le a Don Giovanni díszletét, és nem építették fel a Hunyadi László díszletét - írta a hírportál.

Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) elnöke elmondta, hogy az este 6-kor kezdődő előadás helyett Ókovács Szilveszter igazgató beszélt a közönségnek, majd egy 25 perces filmet vetítettek az Operaház történetéről.

A terv az volt, hogy a zenekar este 8-kor fog megérkezni, és a Hunyadi László legjobb részeiből hallgathattak meg a nézők egy koncert jellegű előadást. Ez viszont nem jött össze, Tehát az előadás további részét is pusztán a zongora és az énekesek közreműködésével zajlott - írta az Index.

A Hunyadi László - szünetekkel együtt - normál esetben 4 óra hosszú, a szerdai előadás játékideje kb. 1 óra 15 perc lett. 

A "különleges" előadás közben nagyon sok néző állt fel és ment el. A helyzeten az se segített, hogy az előadás egy pontján Ókovács Szilveszter kijelentette:

"Akinek ez az ajánlat nem tetszik, az nyugodtan sarkon fordulat és elmehet." - számost be a helyzetről az Index.

A végén viszont az énekeseket vastapssal jutalmazták a megmaradt nézők, Ókovács Szilveszter pedig már nem mondott semmit.

Mi az Operaház sztrájk oka?

Az Opera dolgozói kedd este, a Don Giovanni-előadás előtt léptek sztrájkba. A sztrájk oka a 2009 óta elmaradt érdemi bérfejlesztés, a művészi munkakörre vonatkozó juttatások növekedése, és a kollektív szerződés eltörlése - mondta Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke.

Ókovács Szilveszter főigazgató a sztrájk előtt levélben figyelmeztette a dolgozókat, hogy előadás még nem maradt el munkabeszüntetés miatt az intézményben. 2011-es kinevezése óta már többször merült fel a sztrájk gondolata a dolgozók körében, de eddig mindig meg tudtak egyezni.

Főkép forrása:
Operaház Facebook oldala

További cikkek