Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Egymilliárd forint támogatást kapott Vidnyánszky Attila új filmje

10perc.hu
2024. 07. 04.
Egymilliárd forint támogatást kapott Vidnyánszky Attila új filmje

Egymilliárd forinttal támogatta a Filmintézet Vidnyánszky legújabb filmes projektjét.

Vidnyánszky Attila rendezésében és Csáky Attila producer irányításával készülő Úri muri, megazisten! című film drámára a Filmintézet 1,054 milliárd forintos támogatást szavazott meg - közölte a Telex.

A film Móricz Zsigmond azonos című regényéből készül, főszerepekben Trill Zsolt, Szarvas József, Schnell Ádám és Berettyán Nándor közreműködésével. Az alkotás célja, hogy a debreceni és pusztai helyszínek, valamint a szerző karaktereinek és dilemmáinak mozgóképes megformálásával újra életre keltsék a regény atmoszféráját.

Vidnyánszky Attila rendező elmondása szerint, bár 2008-ban már színpadra vitte az Úri murit a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban nagy sikerrel, régóta foglalkoztatta a gondolat, hogyan lehetne filmre vinni Móricz művét. Csáky Attila producer szerint Móricz Zsigmond története ma is aktuális üzenetet hordoz a cívis öntudatról és a hortobágyi szabadságérzetről, valamint a hagyomány és megújulás kettősségéről.

A tervek szerint a film 2026 tavaszán kerül a mozikba. A Filmintézet másik döntése szerint 29,8 millió forint támogatást kap a Blue Heron című kanadai–magyar koprodukció, amely egy első generációs bevándorló család történetét meséli el.

Főkép forrása:
Dr. Varga-Damm Andrea (Facebook)
Címkék:
#Film

További cikkek