Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Így jött létre a világ legkisebb nemzeti parkja

10perc.hu
2024. 06. 16.
Így jött létre a világ legkisebb nemzeti parkja

A világ legkisebb nemzeti parkja mindössze 0,099 négyzetkilométer, melynek létrehozása egy újságíróhoz kötődik. 

Brendon Grimshaw, egy angol újságíró, 1962-ben vásárolta meg a Seychelle-szigetek keleti részén fekvő Moyenne-szigetet mindössze 8000 fontért (mai árfolyamon körülbelül 4 millió forint), hogy belőle egyedi természetvédelmi területet alakítson ki - írja a Telex. A sziget vásárlása után kiderült, hogy teljesen elhagyatott volt, sűrű növényzettel borított, és patkányok lepték el. 

René Lafortune, egy fiatal helyi halász fiával kezdve, majd később apjával összefogva, Grimshaw megkezdte a Moyenne-sziget helyreállítását és természetvédelmi területté alakítását. Az első évek kihívásokkal teli voltak: a sziget rossz állapotban volt, a növényzet vadon burjánzott, és a patkányok száma mérhetetlenül nagy volt. Grimshaw azonban eltökélten haladt előre, fáradhatatlanul dolgozva azon, hogy megteremtse a sziget egyensúlyát és megtartsa természetes szépségeit.

A kezdetekben szinte lehetetlen feladatnak tűnt: 

terep újítás, fák ültetése, öntözőrendszer kialakítása és a patkányok elleni harc mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a Moyenne-sziget ma Seychelle-szigetek legkisebb nemzeti parkja lehessen. 

Évtizedek alatt, kézzel ültetett több ezer fa, összegyűjtött esővíz, és fenntartható infrastruktúra kiépítése révén Grimshaw és társai létrehozták a Seychelle-szigetek legkisebb nemzeti parkját. A Moyenne-sziget lassan visszanyerte természetes élőhelyét, ahol számos őshonos növény- és állatfaj talált otthonra. Különleges volt Grimshaw elkötelezettsége és elutasítása azokra az ajánlatokra, amelyek a sziget turistaparadicsommá alakítását célozták. 

Halála után 2012-ben a sziget gondozása Suketu Patelre szállt át, aki tovább vigyáz arra, hogy a Moyenne-sziget egy védelmezett természeti kincs maradjon, távol az üdülőkomplexumok zajától és tömegétől, ami jellemző a többi Seychelle-szigeti központra.

Grimshaw öröksége napjainkig él: a szigeten található egy kis múzeum, amely bemutatja életének és küldetésének történetét, valamint folyamatos természetvédelmi programokat és gondozást is folytatnak. A Moyenne-sziget egy tökéletes példa arra, hogy egy elszánt egyén milyen hatással lehet a természeti környezet megóvásában és védelmében, még akkor is, ha kezdetben komoly kihívások elé állítja a környezet.

További cikkek