386.00 Ft

356.35 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Elkelt a Titanic leggazdagabb utasának aranyórája

10perc.hu
2024. 04. 29.
Elkelt a Titanic leggazdagabb utasának aranyórája

Ekkora összeget még semmilyen Titanic-os relikviájért nem fizettek.

Egy rekordösszegű, 1,485 millió dolláros áron kelt el aukción John Jacob Astor IV., a Titanic fedélzetén utazó leggazdagabb ember aranyórája.

Az óra a vártnál tízszer drágábban kelt el, a becsült ára ugyanis 100.000 és 150.000 font között volt. "Ez egy új világrekord a Titanic emléktárgyak között" - nyilatkozta Andrew Aldridge, a Henry Aldridge and Son aukciósház ügyvezető igazgatója a CNN-nek vasárnap.

Astor az 1500 ember közé tartozott, akik életüket vesztették, amikor a Titanic 1912. április 15-én jéghegynek ütközött és elsüllyedt. Terhes felesége, Madeleine túlélte a tragédiát.

Az óra a számos figyelemre méltó tárgy egyike volt, amelyet szombaton árverésre bocsátottak a wiltshire-i (Anglia) Henry Aldridge and Son aukciósházban. Itt került kalapács alá többek között a vonóstáska, amelyben a zenekarvezető hegedűje volt a hajó elsüllyedésekor, valamint egy zsebkönyv, amely a Titanic tervezett útját dokumentálta. A vonóstáskát 360.000 fontért, a hegedűt pedig 1,1 millió fontért (akkori árfolyamon közel 1,7 millió dollárért) adták el ugyanebben az aukciósházban 2013-ban. Ez volt a legmagasabb ár, amelyet egy Titanic-relikviáért adtak el, egészen addig, amíg Astor zsebórája meg nem szerezte ezt a címet.

"Ezeknek az egyedülálló történelmi daraboknak az ára nemcsak a jelentőségüket tükrözi, hanem a Titanic története, valamint az utasok és a legénység emléke iránti folyamatos érdeklődést is" - mondta Aldridge a CNN-nek.

Az aukciósház szerint az óra Astor személyes tárgyai közé tartozott, amelyeket a holtteste mellett találtak a Titanic elsüllyedése után. Nála volt többek között arany mandzsettagomb, gyémántgyűrű, pénz és egy másik zsebkönyv is. Astor holttestének kiemelése után ezeket a tárgyakat fiának, Vincent Astornak küldték el, aki az órát teljesen felújíttatta, hogy újra működőképes legyen.

Az aukciósház tájékoztatása szerint 1935-ben Vincent Astor John Jacob Astor ügyvezető titkárának, William Dobbyn IV. csecsemő fiának keresztelői ajándékként adta az órát. Aldridge elmondta, hogy a Dobbyn család az 1990-es évek végéig megőrizte az órát, amikor is aukcióra bocsátották. Akkoriban egy ismeretlen amerikai gyűjtő vásárolta meg az órát. Azóta több múzeumban is kiállították. "Tehát szó szerint milliók láthatták az óra hosszú élete során, ami fantasztikus dolog" - mondta Aldridge.




Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#USA

További cikkek