391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Meghalt Móricz Zsigmond fia

10perc.hu
2021. 01. 14.
Meghalt Móricz Zsigmond fia

Életének 86. évében meghalt dr. Móricz Imre mérnök, aki az író fogadott fia volt.

Nyáry Krisztián a saját közösségi oldalán jelentette be a szomorú hírt, miszerint elhunyt Móricz Zsigmond fogadott fia, a 86 éves dr. Móricz Imre, aki Litkei Imre néven látta mega napvilágot 1935. április 14-én a budapesti Szent Rókus Kórházban. Menhelyi gyerekből lett két diplomás, nyelveket beszélő, alkotó ember. Hétéves volt, amikor Móricz Zsigmond meghalt, de egész életében vallotta, hogy kitartását, hitét, világlátását apjának köszönhette.

Édesanyja, a 19 éves Litkei Erzsébet – akinek Csibe volt a beceneve – egy fiktív nevet és címet diktált be, amikor az édesapa kilétéről kérdezték. A gyermekről az apa tud, segíti őket, írta az aktába a védőnő. Csak a közelmúltban vált bizonyossá, hogy Csibe valójában az Árvácska írójának utolsó szerelme volt.

Hamar Péter irodalomtörténész, aki 2007-ben megjelent, Csibéről írt könyvében meggyőzően rekonstruálta a lány és az író kapcsolatának valódi természetét, felvetette azt is, hogy Móricz Zsigmond és Móricz Imre rendkívüli külső hasonlósága nem a véletlen műve. Elmélete szerint az író nem 1936-ban találkozott először Csibével, hanem legalább egy évvel korábban, és ő volt a lány gyermekének vér szerinti apja.

Főkép forrása:
RTL Klub

További cikkek