Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A gyermekházasság, amely megosztotta Dél-Szudánt

10perc.hu
2024. 09. 27.
A gyermekházasság, amely megosztotta Dél-Szudánt

Athiak Dau Riak története, aki Dél-Szudán legdrágább menyasszonya lett, mélyen megosztotta a nemzetet és jogi vitákat indított el.

Athiak Dau Riak, Dél-Szudán legdrágább menyasszonya, akit 123 szarvasmarháért, 15 millió forintnak megfelelő dél-szudáni fontért és egy telekért adtak férjhez, hatalmas vitát kavarva hazájában. Míg apja szerint 19 éves, anyja megesküdne rá, hogy csak 14. Az ügy megosztotta a nemzetet és a családot is, miközben a házasság jogi útra terelődött - számolt be róla a Blikk.

A házasság Dinka szertartás szerint zajlott, és bár a dél-szudáni törvények tiltják a kényszer- és gyermekházasságokat, az UNICEF jelentése szerint a lányok 52 százaléka 18 éves kora előtt házasodik. Athiak anyja, Deborah Kuir Yach hevesen ellenzi a házasságot, állítva, hogy a lány kiskorú, és hivatalos dokumentumait családja megsemmisítette.

A család apai ága szerint azonban minden rendben van, és Athiak maga választotta ki kérőjét. "Tanult család vagyunk, nem kényszerítünk házasságra egy lányt"mondta a lány unokatestvére.

A házasság megosztotta az internetet is, ahol sokan a hagyományokhoz való ragaszkodást ütköztették a modern jogokkal és a gyermekvédelemmel kapcsolatos elvárásokkal. Athiakot gyorsan Kenyába vitték férje családjához, bár a lány korábban azt nyilatkozta, hogy szívesebben folytatta volna tanulmányait.

A jogi harc folytatódik, Josephine Adhet Deng ügyvéd keresetet nyújtott be Athiak apja ellen, amiért engedélyezte a házasságot, és a lány visszahozatalát követelik Dél-Szudánba a vizsgálat lezárásáig.

Főkép forrása:
JB Productions YouTube

További cikkek