Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Megemelték az Eiffel-torony belépőit az Olimpia előtt

10perc.hu
2024. 06. 24.
Megemelték az Eiffel-torony belépőit az Olimpia előtt

Az Olimpia előtti áremelést az Eiffel-torony fenntartási költségeivel indokolták.

Pár héttel a párizsi olimpia megnyitója előtt az Eiffel-torony belépőjegyeinek ára 20 százalékkal emelkedett. Az áremelést a magas fenntartási költségekkel indokolták. A világ egyik leglátogatottabb turistalátványosságának számító Eiffel-torony 2023-ban több mint 6,2 millió látogatót vonzott- közölte a Telex.

A jegyárak június 17-től emelkedtek, így a felnőtteknek mostantól 35,3 eurót kell fizetniük, ha a torony legfelső szintjére szeretnének feljutni.

Az Eiffel-tornyot üzemeltető Société d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE) az áremeléssel próbálja kompenzálni a világjárvány ideje alatt kiesett bevételeket, és megoldani a cégnél kialakult munkaügyi vitákat. A párizsi városháza becslései szerint 2020 és 2022 között a bevételkiesés elérte a 113 millió eurót, míg a fenntartási költségek meghaladták a 130 millió eurót.

Két szakszervezet azzal vádolta a SETE vezetőit, hogy nem fordítanak elegendő összeget az üzemeltetésre és a karbantartásra, ami többszöri sztrájkot eredményezett. Az első sztrájk 2023. december 27-én volt, Gustave Eiffel halálának 100. évfordulóján, majd 2024 elején is tüntettek a dolgozók. A turisták, akik február 19. és 24. között látogatták volna meg az Eiffel-tornyot, szintén sztrájk miatt találták zárva a látványosságot.




További cikkek