387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Hetvenkilenc millió dolláros bírságot fizet a "fantomjáratok" miatt a Qantas

10perc.hu
2024. 05. 06.
Hetvenkilenc millió dolláros bírságot fizet a "fantomjáratok" miatt a Qantas

Az egyik legnagyobb összegű bírságot kapta, amit repülőgéptársaság eddig kapott.

A Qantas Airways 120 millió ausztrál dollárt (79 millió amerikai dollárt) fizet a fogyasztóvédelmi hatóságnak, hogy lezárja azt a pert, amely több ezer, már törölt járatra eladott jegy miatt indult ellene. A lépéssel a légitársaság a megromlott reputációját szeretné helyreállítani - közölte a CNN.

A társaság 20 millió ausztrál dollárt oszt fel 86.000 olyan utas között, akik az úgynevezett "fantomjáratokra" vásároltak jegyet, a fennmaradó 100 millió ausztrál dollárt pedig bírságként fizeti, ahelyett, hogy a korábban bejelentett módon bíróság elé vinné az ügyet - közölte a Qantas és az Ausztrál Verseny- és Fogyasztóvédelmi Bizottság (ACCC) hétfőn. Ez a bírság a legmagasabb, amit valaha ausztrál légitársaságra kiszabtak, és a globális szinten is a legnagyobb összegek közé tartozik a szektorban, bár néhány ausztrál bank és kaszinóüzemeltető ennél magasabb bírságokat kapott. "Elismerjük, hogy a Qantas cserbenhagyta az utasokat, és nem felelt meg a saját sztenderdjeinek" - mondta Vanessa Hudson vezérigazgató a közleményében. A megállapodás "azt jelenti, hogy sokkal hamarabb tudjuk kárpótolni az érintett utasokat, mintha az ügy a szövetségi bíróságon folytatódott volna" - tette hozzá Hudson, megjegyezve, hogy a bíróságnak még jóvá kell hagynia a megállapodást. Ha a bíróság jóváhagyja, a megállapodás lezár egy olyan vitát, amely kiemelten szerepelt abban az időszakban, amikor a Qantas márkaértéke a fogyasztói felmérésekben zuhant, a lemondásokkal kapcsolatos panaszok növekedése közepette.

Miután az ACCC tavaly augusztusban benyújtotta a keresetet, Hudson régóta hivatalban lévő elődje, Alan Joyce előrehozta a nyugdíjazását. Hudson szeptemberben lett vezérigazgató. "Ez a büntetés ... erős elrettentő hatást gyakorol majd a többi vállalatra" - mondta Gina Cass-Gottlieb, az ACCC elnöke a nyilatkozatában. A kifizetés azonban eltörpül a 1,47 milliárd ausztrál dolláros nettó nyereség mellett, amelyet az elemzők átlagosan a Qantas számára prognosztizálnak a júniusban záruló üzleti évre nézve az LSEG adatai szerint.

Azok, akik belföldi, nem létező járatokra vásároltak jegyet, 225 dollárt, a nemzetközi járatokra jegyet vásárlók pedig 450 dollárt kapnak a visszatérítésen felül - közölte a légitársaság és a hatóság.

Az ACCC keresete arra az időszakra összpontosított, amely 2022-ben, Ausztrália két évnyi Covid-korlátozás utáni határnyitásakor zajlott, amikor a légitársaságok lemondásai és az elveszett poggyász miatti panaszok világszerte megnőttek a személyzethiány miatt. A Qantas azzal érvelt, hogy hasonló kihívásokkal kellett szembenéznie, mint a világ többi légitársasága, az ACCC azonban azt állította, hogy a cég cselekedetei megsértették a fogyasztóvédelmi törvényt. Azt állították, hogy a légitársaság néha hetekkel a törlés után is értékesített jegyeket járatokra. Az ACCC elnöke, Cass-Gottlieb megjegyezte, hogy a megállapodás tartalmazza a Qantas azon ígéretét, hogy nem ismétli meg ezt a magatartást.




Főkép forrása:
allen watkin/Wikimedia Commons
Címkék:
#Reptér

További cikkek