392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kizárták magukat az oroszok Zelenszkij béketervéből

10perc.hu
2024. 04. 12.
Kizárták magukat az oroszok Zelenszkij béketervéből

Az orosz külügyminisztérium hivatalosan bejelentette, hogy nem vesznek részt a béketerv tárgyaláson.

Az orosz külügyminisztérium hivatalosan bejelentette, hogy Oroszország nem vesz részt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervének tárgyalásán Svájcban - írja a Hír TV. 

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova csütörtökön közölte, hogy Oroszország nem fog részt venni a svájci tanácskozáson, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét tárgyalják. "Szeretném elejét venni egy újabb spekulációs hullámnak azzal kapcsolatban, hogy állítólag felmerült az orosz részvétel lehetősége a Zelenszkij-formuláról szóló újabb összejövetelen: Oroszország nem vesz részt ezen, mert nem áll szándékában" - írta Zaharova a Telegram-csatornáján.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szintén megerősítette, hogy Oroszország számára értelmetlen lenne részt venni a svájci találkozón, miután nem tisztázódott, hogy miről is folynak a tárgyalások. "Ahhoz, hogy dönteni lehessen arról, hogy Oroszország milyen feltételek mellett venne részt a svájci találkozón, először is meg kellene érteni, hogy miről beszélnek ott, miféle béketervről" - nyilatkozta Peszkov. Hozzátette, hogy a tárgyalási folyamat Moszkva részvétele nélkül értelmetlen lenne.

Viola Amherd svájci elnök korábban bejelentette, hogy idén júniusban Bürgenstockban konferenciát rendeznek az ukrán elnök béketervéről. Azonban az orosz fél nem kapott meghívót erre az eseményre. A berni orosz diplomáciai képviselet közölte, hogy a svájci hatóságok nem küldtek meghívót Oroszországnak.

Az esemény komoly hatással lehet az ukrán békefolyamatra, mivel az orosz részvétel hiánya csökkentheti a tárgyalások hatékonyságát és a béke megvalósulásának esélyét. Oroszország továbbra is nyitott a tárgyalásokra, de az ukrán fél tiltakozása miatt jelenleg nem látják ennek lehetőségét.

Korábban a 10perc.hu-n bővebben írtunk arról, hogy Svájc béke-csúcstalálkozót szervez Ukrajnának.

Főkép forrása:
Creative Commons/ Presidential Executive Office of Russia

További cikkek