Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Tűzvész pusztít az Appalache-hegységben, már több ezer hektár lángokban

10perc.hu
2024. 03. 21.
Tűzvész pusztít az Appalache-hegységben, már több ezer hektár lángokban

Tucatnyi erdőtűz söpör végig az Appalache-hegységen, miután a hidegfront és a száraz levegő kombinációja kedvezett a tűz terjedésének.

Több ezer hektárnyi terület lángokban áll, evakuálásokra és áramkimaradásokra van szükség.

Az Atlanti-óceán középső részén húzódó hidegfront és a száraz levegő kombinációja szerdán pusztító erdőtűzvéshez vezetett az Appalache-hegység mentén. Marylandtől Észak-Karolináig jelentettek tüzeket, a legnagyobb koncentráció Nyugat-Virginiában és Virginiában volt.

A tűzvész a tavaszi tűzszezon kezdetére esett, amikor a száraz avar és a szeles időjárás ideális körülményeket teremt a tűz terjedésének. A Nyugat-Virginiai Erdészeti Osztály figyelmeztetett a fokozott tűzveszélyre, de a figyelmeztetés ellenére a tüzek gyorsan elterjedtek.

A legnagyobb tűz Rockingham megyében, Virginiában pusztít, ahol eddig közel 2000 hektárnyi terület égett le. A tűz miatt evakuálási parancsot adtak ki, és a szomszédos Page megyében bezárták az iskolákat - olvasható a Fox Weather oldalán.

A Virginia Környezetminőségi Minisztériuma egészségügyi riasztást adott ki a füstben lévő káros anyagok miatt. Az aktív embereknek és a légúti betegségben szenvedőknek kerülniük kell a megerőltető szabadtéri tevékenységeket.

Egy tűz a Shenandoah Nemzeti Parkban is pusztít, emiatt evakuálni kellett a park egyes területeit, és lezárták a történelmi Appalache-ösvény egy részét.

Szerencsére eddig nem jelentettek halálos áldozatokat a tűzvészek következtében, de a szélviharok és a lángok több mint 10 000 áramkimaradást okoztak a régióban.

Pénteken esőzések várhatók, de csütörtökön még száraz időjárás várható, 10-20%-os páratartalommal. A szélsebesség várhatóan csökkenni fog a munkahét hátralevő részében, ami segíthet a tűzoltásnak.


Főkép forrása:
Nortfoto (illusztráció)

További cikkek