Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Bosznia-Hercegovina 2 héten belül kamikazedrónok gyártásába kezd

10perc.hu/MTI
2024. 03. 13.
Bosznia-Hercegovina 2 héten belül kamikazedrónok gyártásába kezd

Bosznia-Hercegovina hamarosan belép a kamikazedrónok gyártásának versenyébe, Zukan Helez védelmi miniszter bejelentése alapján. A gyártás 15 napon belül elkezdődik, megelőzve Szerbiát, és jelentős bevételt hozhat az országnak.

Bosznia-Hercegovina hadiipara hamarosan új fejezetet nyit. Zukan Helez védelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy az ország két héten belül megkezdi a kamikazedrónok gyártását. A boszniai hadiipar bármely szomszédos országéval versenyre kelhet, és a tervek szerint a drónokat exportálni is fogják, ami jelentős bevételt hozhat az országnak.

Helez miniszter reagált Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök kijelentésére is, miszerint Szerbia hamarosan 5000 kamikazedrónt fog gyártani. A boszniai miniszter hangsúlyozta, hogy Bosznia-Hercegovina hadiipara erősebb, és 15 napon belül elkezdi a gyártást, megelőzve Szerbiát.

A szomszédos országok igyekeznek akadályozni a boszniai hadsereg fejlesztését, de a boszniai kormány eltökélt szándéka, hogy a fegyveres erőket a legkorszerűbb eszközökkel szerelje fel. Helez miniszter leszögezte, hogy Bosznia-Hercegovina rendelkezik a térség legerősebb hadseregével, és a NATO-tagországok szabványainak megfelelő technológiát alkalmazza, ellentétben Szerbiával, amely elavult orosz harci eszközöket használ.

A bosznia-hercegovinai hadseregben mintegy 10 000 hivatásos katona, 5000 tartalékos és 1000 polgári alkalmazott szolgál. A hivatalos adatok szerint 2014 és 2023 között az ország mindössze 15 millió dollárt fektetett be fegyverekbe és katonai felszerelésbe. A kamikazedrónok gyártásának megkezdése jelentős lépés a boszniai hadiipar fejlődésében, és hozzájárulhat az ország gazdaságának erősödéséhez is.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek