386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Írország: Népszavazás a nők jogairól és a családról a Nemzetközi Nőnapon

10perc.hu
2024. 03. 08.
Írország: Népszavazás a nők jogairól és a családról a Nemzetközi Nőnapon

A 2024. március 8-i, nemzetközi nőnapon Írországban népszavazást tartanak az alkotmány két pontjának módosításáról. Az egyik cél a nők otthoni kötelezettségeiről szóló, elavult cikkely eltávolítása, a másik pedig a házasság definíciójának bővítése a "más tartós kapcsolatokon" alapuló családokra is.

A "Nők a konyhában" cikkely 1937 óta része az ír alkotmánynak, és kimondja, hogy az államnak "biztosítania kell, hogy az anyáknak ne kelljen pénzügyi szükségtől hajtva munkát végezniük, amivel elhanyagolják otthoni kötelességeit". Ezt a passzust régimódinak és meghaladottnak tartják, és sokan úgy gondolják, hogy hátrányosan érinti a nők karrierlehetőségeit és nyugdíjba vonulásukat - közölte az rtl.hu.

A szavazás célja a cikkely eltávolítása és az alkotmány modernizálása, hogy tükrözze a 21. századi családok valóságát. A javaslat nem szünteti meg a nők választási lehetőségét, hogy otthon maradjanak a gyermekeikkel, de elismeri, hogy a családról való gondoskodás nem kizárólag az anyák feladata.

A szavazás egy másik pontja a házasság definíciójának bővítése. A jelenlegi szöveg a házasságot a családok alapjának nevezi, amit az állam "nagy odafigyeléssel védelmez". A javaslat a "más tartós kapcsolaton" alapuló családokat is bevonná ebbe a definícióba, ezáltal elismerve az LMBTQ+ családok jogait.

A szavazóhelyiségek reggel 7 órakor nyíltak meg és este 10 óráig tartanak nyitva, a feldolgozást szombaton kezdik meg. A közvélemény-kutatások szerint a többség mindkét változtatást el fogja fogadni.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek