Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Lengyel külügyminiszter: nagy hatótávolságú rakétákkal kell ellátni az ukrán hadsereget

Forrás: MTI
2024. 01. 03.
Lengyel külügyminiszter: nagy hatótávolságú rakétákkal kell ellátni az ukrán hadsereget

Radoslaw Sikorski, Lengyelország új külügyminisztere szerdán azt javasolta, hogy az Ukrajna elleni orosz légitámadások miatt nagy hatótávolságú rakétákkal kell ellátni az ukrán hadsereget.

Kijevet és Harkivot keddre virradóra újabb heves drón- és légicsapások érték. Emiatt kedd hajnalban a lengyel légtérben járőrözést tartott két lengyel és két amerikai F-16-os vadászgép. A lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága aznap megerősítette: a lengyel légvédelem folyamatos készenlétben marad az ukrajnai helyzet miatt.

Ezek a támadások felerősítették az igényt az Ukrajna számára nyújtandó katonai segítségre. Sikorski szerint a nyugati országoknak "olyan választ kell adnunk, amelynek a nyelvét Putyin is érti".

A külügyminiszter konkrétan a Moszkvával szembeni szankciók további szigorítását és nagy hatótávolságú rakétákkal való ellátást említette.

"Az ukrán hadseregnek szüksége van olyan fegyverekre, amelyekkel meg tudja semmisíteni az orosz indítóállásokat és a parancsnoki központokat" - mondta Sikorski.

A lengyel külügyminiszter felszólítását több nyugati ország vezetője is támogatta. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán azt mondta, hogy az Egyesült Államok készen áll arra, hogy további fegyvereket és katonai felszerelést biztosítson Ukrajnának.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek