Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Nem az oroszok mészároltak a kosztyantinivkai piacon! Egy eltévedt ukrán rakéta gyilkolt

10perc.hu
2023. 09. 20.
Nem az oroszok mészároltak a kosztyantinivkai piacon! Egy eltévedt ukrán rakéta gyilkolt

A The New York Times oknyomozó újságírói azonban most felfedték, hogy a tizenöt ember életét követelő rakétát az ukránok lőtték ki.

A kelet-ukrajnai Kosztyantinivkát szeptember 6-án érte rakétacsapás. Ez volt az elmúlt hónapok egyik legsúlyosabb támadása, amelyben legalább 15 ember meghalt és további 30 megsebesültírta meg a The New York Times. A rakétából szétrepülő fémszilánkok megrongálták a falakat, betörték az ablakokat, és néhány áldozatot a felismerhetetlenségig eltorzítottak. A rakéta egy forgalmas piac területére csapódott.

A támadás után két órával Volodimir Zelenszkij beszédet mondott, amelyben terrortámadásnak nevezte a történteket. Az ukrán elnök szavait széles körben elfogadták, hiszen köztudott volt, hogy az oroszok több alkalommal is civileket vettek célba a rakéta- és dróntámadások közben – számolt be erről a vg.hu.

A The New York Times most elemezte a felrobbantott piacon talált bizonyítékokat. A rakétamaradványok, a műholdfelvételek és a szemtanúk beszámolói alapján arra jutottak, hogy a rakétát nem terroristák, hanem az ukrán hadsereg lőtte ki. A légvédelmi rakétát vélhetően véletlenül lőtték ukrán területre.


A támadásban legalább 15 ember meghalt és további 30 megsebesült      Fotó: New York Times/AFP


Szakértők szerint a piactérre becsapódott rakéta baleset volt. Az ilyen eszközök több okból is letérhetnek a pályájukról, például egy elektronikai meghibásodás miatt. Az ukrán hadsereg nem kívánt nyilatkozni, csak annyit árultak el, hogy belső vizsgálat folyik az ügyben.

Az ukrán hatóságok korábban megpróbálták megakadályozni, hogy a The New York Times újságírói hozzáférjenek a rakétatörmelékhez, vagy hogy vizsgálódjanak a becsapódás helyszínén. Végül az újságíróknak sikerült eljutniuk Kosztyantinivkába, interjúkat készítettek a szemtanúkkal, megvizsgálták a károkat, és még a rakéta törmelékéből is találtak darabokat.

Főkép forrása:
New York Times/AFP

További cikkek