Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Mégis van esély? Washington megint Moszkvánál puhatolózik az ukrajnai békéről

10perc.hu
2023. 07. 06.
Mégis van esély? Washington megint Moszkvánál puhatolózik az ukrajnai békéről

Egykori magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők titkos tárgyalásokon dolgoznak a béketárgyalások megindításán.

Titkos tárgyalásokon puhatolózik Washington az ukrajnai háborút lezárható békéről Moszkvával  jelentette az NBC News. Az amerikai televízió információi szerint egykori magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők a Fehér Ház tudtával tartanak megbeszéléséket az orosz külügyi élet prominens személyiségeivel, és legalább egyszer Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is találkoztak.

Az NBC-nek erről több egykori és jelenlegi amerikai tisztségviselő számolt be, akik nevük elhallgatását kérték, hogy szabadon beszélhessenek a diplomáciai próbálkozásról. Az amerikai televízió szerint Lavrovval Richard Haass egykori amerikai diplomata, a Council on Foreign Relations nevű befolyásos washingtoni külpolitikai intézet leköszönő elnöke találkozott, New Yorkban, amikor az orosz külügyminiszter az ENSZ-ülésére a városba látogatott – írta az rtl.hu.


Egykori magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők a Fehér Ház tudtával legalább egyszer Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is találkoztak    Fotó: kremlin.ru


A több órán át tartó megbeszélésen ott volt még a Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium egy-egy volt magas rangú tisztségviselője is. A találkozót a beszámoló szerint a Fehér Ház tudtával, de nem annak kérésére tartották meg, és azt követően az egykori amerikai tisztségviselők beszámolót tartottak arról a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának.

Lavrov mellett a volt amerikai tisztségviselők az orosz külpolitikai élet olyan prominens szerepelőivel beszélgettek az ukrajnai béke lehetőségéről, akik kapcsolatban állnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, vagy a Kreml döntéshozóival – írta az NBC. Legalább egy volt amerikai kormányzati tisztségviselő Oroszországba is elutazott az ukrán háborúval kapcsolatos megbeszélésekre.


Hatalmas veszteségekkel dúl jelenleg a háború     Fotó: BBC


A titkos tárgyalások célja lefektetni a két fél közötti béketárgyalások alapjait, nyitva tartani a diplomáciai párbeszédet, valamint kipuhatolni, milyen lehetőségek vannak a kompromisszumra és tárgyalásokra a békéről.

A washingtoni orosz nagykövetség, és az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője nem kommentálta az NBC értesüléseit. Az ukrán elnök hivatala pedig csak általánosságban beszélt a béke lehetőségéről, közölve, hogy „Ukrajna sorsáról nem lehet Ukrajna nélkül dönteni”.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek