Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kész, vége, ennyi volt? Már a harmadik hét előtt megrekedt az ukrán ellentámadás

10perc.hu
2023. 06. 21.
Kész, vége, ennyi volt? Már a harmadik hét előtt megrekedt az ukrán ellentámadás

Az offenzíva elakadását már Ukrajna is megerősíti egy friss lengyel elemzés szerint, annak ellenére, hogy eddig 113 négyzetkilométert szerezhettek vissza az ukránok.

Nem hoztak eredményt a két hete tartó, az oroszok Zaporizzsja megyében és Donyeck megye nyugati részében lévő állásainak áttörésére tett sorozatos kísérletek az ukrán haderő részéről, erősítették meg az ukrán védelmi tárca nyilatkozatai. Ez a varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) összefoglalójából derül ki – számolt be a privatbankar.hu.

Az OSW szerint a déli irányú ukrán ellentámadás elakadt, a front északi részén pedig egy-egy nap támadás nélkül telhetett el. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerint a terep sajátosságai, illetve az aknamezők aknasűrűsége miatt nem várható. hogy az offenzíva sebessége ugyanolyan gyors legyen, mint 2022-ben Harkiv megyében. Megjegyezte, hogy Ukrajna számára a legfőbb érték a katonák élete.

Hanna Maljar védelmi miniszter-helyettes szerint két hét alatt az ukránok hét kilométer mélységig hatolhattak be a korábban az ellenség által megszállt terület mélyébe (Velika Novoszilkától délre), és 113 négyzetkilométert szerezhettek vissza. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy az ellenség nem könnyen adja magát, és nem szabad a műveletek hatékonyságát csak kilométerekben vagy településszámban mérni.

Az ukrán vezérkar szerint az összecsapások összesített száma még mindig körülbelül napi negyven. AZ OSW szerint a harcok még mindig az első orosz védvonal előtt található úgynevezett figyelési sávban folynak. Bár az ukrán hadsereg a területen előrehaladást ért el, az általa bevetett erők és erőforrások még mindig elégtelenek ahhoz, hogy az ellenség csapatösszevonásában jelentős áttörést érjenek el. Az ukránok ugyanazokon a helyeken ismétlik meg a támadásokat.


Hatalmas veszteségeik vannak az ukránoknak     Fotó: BBC/Reuters


„A relatíve nagyszámú, különböző típusba tartozó járművel rendelkező és a katonák számát nézve az agresszorral szemben előnyben lévő ukrán hadseregnek nincs mivel ellensúlyozza a tüzérségi és légierő hiányát. Ennek következtében a fent említett területi nyereségeknek súlyos ára van: az alegységek a korábban semlegesíteni nem tudott ellenséges tüzérségi tűz csapdájába esnek” – áll az OSW elemzésében.

Ezzel párhuzamosan Rácz András Oroszország-szakértő tegnapi Facebook posztjában többek között azt írta: ukrán oldalon kiugróan magasak a gyalogsági szállítójárművek veszteségei, amely a kiterjedt aknamezők és az oroszok által nagy számban használt "öngyilkos" támadó drónok hatása.

„A magas ukrán veszteségek igazolják azt az előzetes várakozást, hogy a jól kiépített orosz védelem frontális áttörésére tett kísérletek a műveletek elején biztosan igen súlyos áldozatokkal járnak” – állítja Rácz András.

Egy biztos: a tűzszünetnek semmi esélye, ez a háború egyhamar nem ér véget…

Főkép forrása:
BBC

További cikkek