391.63 Ft

367.66 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Hatalmas véráldozatokkal, de nyomulnak előre az ukránok

10perc.hu
2023. 06. 13.

Az elmúlt napokban már 16 Bradley lövészpáncélost vesztett Kijev, de több Leopard 2-es harckocsi is megsemmisült vagy mozgásképtelenné válása után elhagyták kezelői.

Tovább folytatódik az ukrán erők offenzívája a front délkeleti szakaszán, ahol egyes térségekben komoly előrehaladást értek el az ukrán katonák, több orosz egységet pedig jelentősen hátrébb kellett vonni. Az első hírek szerint az orosz ellentámadási kísérletek is kudarcot vallottak, a harcok pedig már a harmadik, azaz az utolsó kiépített orosz védelmi vonal közelében zajlanak Vuledártól nyugatra, de Orihiv környékén is értek el sikereket az ukránok – írta az Mfor.

Amerikai források szerint is komoly veszteségeket szenvednek az ukránok a támadó hadműveletek során a nyugati páncélosok tekintetében is. A CNN összesítése szerint az elmúlt napokban már 16 Bradley lövészpáncélost vesztettek az ukránok, azaz nagyjából a tizedét az Ukrajnának átadott 109 darabnak.


A reméltnél jóval több harckocsit veszítenek, de nyomulnak előre az ukránok    Fotó: The Guardian/Reuters


Több Leopard 2-es harckocsi is megsemmisült vagy mozgásképtelenné válása után elhagyták kezelői – egyes források szerint 15, más források szerint három Leopardot vesztettek eddig az ukránok. Erre való tekintettel Ukrajna újabb Leopardokat kér Németországtól, ám válasz még nem érkezett Berlinből.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint szerződést írtak alá a Ramzan Kadirov vezette csecsen Ahmat-osztaggal. Szergej Sojgu védelmi miniszter a napokban adott ki olyan utasítást, amely szerint minden Ukrajnában harcoló „önkéntes különítmény”, beleértve a különböző magánhaderőket is, szerződést kell kössön a minisztériummal, amely moszkvai ellenőrzés alá vonja ezeket az egységeket, cserébe harcosaik számára a reguláris katonákéhoz hasonló jogokat biztosít.


Úgy tűnik, Moszkva a csecsenekre cseréli a Wagnert     Fotó: TASSZ


A legnagyobb magánhaderő, a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin visszautasította a szerződés aláírását, arra hivatkozva, hogy a védelmi minisztérium „nem képes megfelelően irányítani a katonai alakulatokat”. Az ügy Prigozsin és Sojgu régóta húzódó konfliktusának újabb állomása, ugyanakkor nagyon úgy tűnik, Moszkva a csecsenekre cseréli a Wagnert.

Főkép forrása:
Pentagon

További cikkek