Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Földrengés: már 16 ezerhez közelít a halottak száma, egyre kevesebb az esély, hogy túlélőket találnak

10perc.hu
2023. 02. 09.
Földrengés: már 16 ezerhez közelít a halottak száma, egyre kevesebb az esély, hogy túlélőket találnak

A természeti katasztrófa Törökországban már 12 873-ra, míg a szomszédos Szíriában a reggeli jelentések szerint 2992-re emelkedett az áldozatok száma.

Sajnos továbbra sem érkeznek jó hírek a földrengés sújtotta Törökországból és Szíriából. Előbbi országban mára 12 873-ra emelkedett a halottak száma a szerda késői 12 391-ről - közölte az ország katasztrófavédelmi hivatala. A legfrissebb szíriai adat már 2992 áldozatról szól, és ez azt jelenti, hogy összesen 15 865-re nőtt a halottak száma.

És ez a szám sajnos tovább fog nőni, ugyanis a mentőalakulatok már túl vannak a túléléshez fontos első 72 órán, azaz egyre kevesebb az esély arra, hogy a romok alá szorultakat élve tudják megmenteni. Persze a reményt sosem lehet feladni.


A mentőalakulatok folyamatosan kutatnak túlélők után     Fotó: BBC


„Rengeteg különböző forgatókönyvet látunk, amikor valóban csodás mentéseket végeztünk, és az emberek szörnyű körülmények között élték túl a katasztrófákat. Most is ebben bízunk, ezért folytatják gőzerővel a mentőcsapatok a keresést” – mondta a The Guardian újságírójának Dr. Christopher Colwell, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem sürgősségi egészségügyi szakembere.

Mint elárulta, azok, akik hosszabb időt is kibírnak a romok alatt, azok általában fiatalabbak, és olyan szerencsések, hogy réseket találtak a romokban, vagy valamilyen más módon férnek hozzá a túléléshez nélkülözhetetlen levegőhöz és vízhez.


A természeti katasztrófa Törökországban már 12 873-ra, a szomszédos Szíriában 2992-re emelkedett az áldozatok száma     Fotó: BBC


A lap több, csodával határos esetet is felemlített arra, hogy az első 72 órát követően is találtak már túlélőket. A 2011-es japán földrengés és szökőár után egy tinédzserre és 80 éves nagymamájára 9 nap után találtak rá a mentőalakulatok otthonuk romjai alatt. Egy évvel korábban egy 16 éves haiti lányt mentettek ki a földrengés romjaiból Port-Au-Prince-ben, akire a természeti katasztrófát követő 15. napon találtak rá.

Főkép forrása:
Twitter/BBC

További cikkek