Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Add a veséd vagy a csontvelőd, és kevesebbet leszel börtönben

10perc.hu
2023. 02. 01.
Add a veséd vagy a csontvelőd, és kevesebbet leszel börtönben

Szervfelajánlással enyhíthetnék büntetésüket az elítéltek Massachusettsben, amelyik rab él a lehetőséggel, az akár egy évvel hamarabb szabadulhat.

Az Egyesült Államok északkeleti partján fekvő államban két demokrata párti politikus új törvényjavaslatot terjesztett elő, mely Massachusetts büntetés-végrehajtási minisztériumán belül indítana szervdonor programot az elítéltek körében. Az állami börtönökben lévő elítéltek akár egy teljes évvel, de legalább két hónappal csökkenthetik büntetésüket – írta szerdán a The Guardian című brit napilap hírportálja.

A programot öt tagú bizottság felügyelné, amely elbírálná a szerveiket felajánló elítéltek kérelmét, és döntenének a donorok büntetési tétele csökkentése mértékéről. Jelenleg az amerikai szövetségi börtönhivatal (Federal Bureau of Prisons) csak akkor engedélyezi egyes állami börtönökben az elítéltek számára a szervadományozást, ha azt közvetlen hozzátartozójuk kapja.

Ennek ellenére jelenleg számos állami börtönben, és Massachusetts államban sem engedélyezett az elítélteknek a szervadományozás. Még abban az esetben sem, amennyiben az elítéltet kivégezték és regisztrált szervdonor volt. Pedig az Egyesített Szervelosztási Hálózat (United Network for Organ Sharing, UNOS) adatai szerint az Egyesült Államokban jelenleg 104 ezer ember vár szervátültetésre, közülük közel 59 ezren aktív várólistán vannak.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek