Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Megnyugodhat a Kreml, az ukránok nem tudnak ellőni Moszkváig

10perc.hu
2022. 12. 07.
Megnyugodhat a Kreml, az ukránok nem tudnak ellőni Moszkváig

Lebutított HIMARS-eket kapott Ukrajna, Washington igyekszik úgy egyensúlyozni, hogy ne törjön ki közvetlen háború Oroszország és a NATO között, de azért segítse is az ukránokat.

Az Egyesült Államok a háború alakulásával párhuzamosan egyre szofisztikáltabb és fejlettebb fegyverekkel látta el Ukrajnát. Ám arra végig figyelt a vg.hu cikke szerint, hogy ne eszkalálja túlságosan a helyzetet, így a Kijev számára küldött HIMARS rakétavetőket is úgy módosították, hogy azok ne legyenek képesek túlságosan nagy hatótávolságú rakéták kilövésére.

Az amerikaiak június óta húszat adtak az ukránoknak a rakétavetőből, valamint jelentős mennyiséget a hozzá tartozó, mintegy 80 kilométer hatótávolságú GMLRS rakétákból, de a 300 kilométeres hatótávolságú ATACMS rakétákból nem küldtek.

Amerikai illetékesek szerint a lövedékeket útnak indító fegyverrendszereket úgy módosították, hardverben és szoftverben is, hogy ne legyenek képesek a nagyobb hatótávolságú rakétákat kilőni, akkor sem, ha Ukrajna más forrásból jutna hozzájuk.

Főkép forrása:
Wikimedia Commons/Az ukrán fegyveres erők vezérkara (Ukrán HIMARS harci küldetésben)

További cikkek