Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A rakéták árnyékában: mind az oroszok, mind az ukránok kínozzák a foglyaikat

10perc.hu
2022. 11. 16.
A rakéták árnyékában: mind az oroszok, mind az ukránok kínozzák a foglyaikat

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala (OHCHR) által végzett nyomozás feltárta, hogy a foglyokkal szemben alkalmazott  módszerek között egyaránt találtak kivégzést, szexuális erőszakot, áramütést valamint kényszerített meztelenséget.

Noha most a világ a lengyelországi rakétabecsapódások ügyével és esetleges következményeivel foglalkozik, addig egészen döbbenetes adatokat hozott nyilvánosságra az ENSZ Emberi Jogi Hivatala (OHCHR). A szervezet legfrissebb jelentése szerint az orosz és az ukrán fél is megkínozta a fogságba esett hadifoglyokat – írja a Guardian. Az ENSZ munkatársai Ukrajnában készítettek interjúkat, a kutatás során több mint száz hadifogollyal beszéltek.

Matilda Bogner, a megfigyelő misszió vezetője elmondta, amíg az ukrán oldalon együttműködést tapasztalt, és ez alapján kiderült, hogy több alkalommal végezték ki bírósági ítélet nélkül az orosz foglyokat, de történtek egyéb visszaélések is, mint például a fizikai bántalmazás.

Az orosz oldalon is szerettek volna hasonló felmérést végezni, de Oroszország nem engedélyezte a követek belépését azokra a helyekre, ahol a fogvatartottakat őrizték. Ugyanakkor a fogságból visszatérők elmondták, fogságuk alatt több módszerrel is kínozták őket.


Az ukrán katonák többsége elmondta a OHCHR munkatársainak, hogy fogságuk alatt kínozták őket     Fotó: Twitter/Azov



Legtöbben az áramütés alkalmazását és a kényszerített meztelenséget említették, de találtak bizonyítékokat kutyatámadásokra, Taserekkel és katonai telefonokkal történő áramütésre, valamint szexuális erőszakra.

Oroszország már a háború eleje óta tagadja a kínzások tényét, Ukrajna viszont kijelentette, hogy amennyiben az ő oldalukon fény derül a jogsértésekre, akkor kivizsgálják a kérdéses eseteket és megteszik a megfelelő jogi lépéseket. Utóbbira „túl sok esetben” nem volt eddig példa.

Főkép forrása:
Twitter/NEXTA

További cikkek