Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Nyerhetnek a republikánusok az amerikai választáson – legalábbis a hírcsatornák szerint

10perc.hu
2022. 11. 09.
Nyerhetnek a republikánusok az amerikai választáson – legalábbis a hírcsatornák szerint

A képviselőházban szinte biztosra vehető a konzervatívok győzelme, ám a szenátusban még megtarthatják minimális többségüket a demokraták.

Ahogy arra számítani lehetett, az amerikai félidős törvényhozási választásokon a republikánusok többséget szereznek a képviselőházban. Ezt több amerikai hírcsatorna is megerősítette, igaz, a konzervatívok előnye messze nem olyan nagy, mint amire előzetesen a közvéleménykutatások alapján számítani lehetett.

A 435 fős ház minden képviselőjét most választják meg, a többséghez 218 mandátumra van szükség. A CNN amerikai hírtelevízió szerint a 435 képviselőházi helyből eddig 198-at nyertek meg jobboldali jelöltek, míg a demokrata párti indulók 178 képviselője jutott be eddig az alsóházba.


A hírcsatornák szerint a republikánusok nyerik a választásokat     Fotó: CNN


A Fox News 199 republikánus párti győzelemmel számol jelenleg, míg a demokraták 172 képviselőt juttathatnak a házba, miközben 64 versengés eredménye még kérdéses. A FiveThirtyEight elemző portál becslései szerint 207 republikánus és 188 demokrata képviselő jutott be magyar idő szerint eddig az alsóházba.

A 100 tagú felsőházban 35 szenátori szék sorsa dől el a félidős voksoláson. Eddig 50-50 volt a republikánusok és a demokraták aránya, és a felsőházban elnöklő Kamala Harris alelnök szavazata döntött. A CNN és a FiveThirtyEight a jelen állás szerint 46-46, a Fox News 47-47 szenátori helyet tart biztosítottnak a felsőházban a két pártnak, ahol az egyszerű többséghez 51 mandátum kell.

A demokraták az eddigi eredmények szerint elhódítottak egy kulcsfontosságú szenátori helyet a republikánusoktól. Ez Pennsylvaniában történt, ahol a demokrata párti John Fetterman legyőzte republikánus Mehmet Ozt. Ez azt jelenti, megmaradhat a demokrata többség a felsőházban.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek