Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Döbbenetes ukrán lépés – leveszik a turult a munkácsi várról

10perc.hu
2022. 10. 14.
Döbbenetes ukrán lépés – leveszik a turult a munkácsi várról

A város egyik jelképének számító turulszobor Munkács városvezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére még 2008-ban, most a helyére a tervek szerint Ukrajna szigonyos címere kerül.

Miközben Ukrajna élet-halál harcát vívja az országra támadó orosz és szakadár erőkkel szemben, és Magyarország rengeteg ukrán menekültet fogad be, addig döbbenetes magyarellenes lépésre volt ideje Munkács városvezetésének. Az Ukrainszka Pravda megírta, hogy a döntés értelmében leveszik a turul szobrot a munkácsi várról, és a helyére a tervek szerint Ukrajna szigonyos címere kerül.

A munkácsi várra 1896-ban került fel a turul, egy 33 méter magas oszlopon – olvasható a telex.hu cikkében. Ezt a csehszlovák hatóságok 1924-ben lebontották, miután a trianoni döntéssel Kárpátalja Csehszlovákia része lett. A szobrot végül – már a Szovjetunióhoz tartozó Kárpátalján – 1945 után a szovjetek olvasztották be.

A város egyik jelképének számító turulszobor Munkács városvezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére még 2008-ban, a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés egymás mellett élésének jegyében. Éppen ezért áll döbbenten a döntés előtt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ).

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajnálatosnak nevezte, hogy egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére.

Főkép forrása:
Mukachevo.net

További cikkek