Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Alig több mint egy napja írták alá a gabonaegyezményt az oroszok, máris rakétákkal lövik Ogyesszát

10perc.hu
2022. 07. 24.
Alig több mint egy napja írták alá a gabonaegyezményt az oroszok, máris rakétákkal lövik Ogyesszát

Moszkva előbb a bizonyítékok ellenére tagadta, hogy lőtte volna a Fekete-tengeri kikötővárost, majd ma késő délután elsismerte azt. Az ENSZ és az EU elítélte a szerződésszegő orosz bombázást.

Nem sokáig tartott az a négyoldalú megállapodás, amelyet alig több mint egy napja kötöttek Isztambulban, ahol az ukrán fekete-tengeri gabonaszállítások újraindítását lehetővé tevő orosz-ukrán-török-ENSZ-szerződést írta alá mind a négy fél. Még meg sem száradt a tinta a dokumentumon, az orosz erők máris Kalibr típusú rakétákkal lőtték az odesszai kikötőt.

A támadó rakéták közül többet megsemmisített az ukrán légvédelem, míg maga a támadás egy töltőállomást semmisített meg az ogyesszai kikötőben. Szerhij Bratcsuk, az odesszai regionális kormányzat szóvivője megerősítette a támadás tényét, míg az ukrán külügyi szóvivő, Oleh Nikolenko kijelentette, Moszkva máris megsértette az ukrán gabona exportját biztosító megállapodást.

A külügyi szóvivő megfogalmazása szerint a támadással Putyin elnök leköpte Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt és Recep Tayyip Erdogan török államfőt, akik hatalmas erőfeszítéseket tettek a megállapodás tető alá hozása érdekében. Guterresis elítélte az akciót. Közleményében hangsúlyozta: létfontosságú, hogy a felek teljes körűen betartsák a megállapodást.


A török védelmi minisztert, Hulusai Akart orosz tisztségviselők arról tájékoztatták Ankarában, hogy Oroszországnak nincs köze az Odesszát ért támadáshoz, kivizsgálják az esetet     Fotó: Twitter


Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője megvetendőnek minősítette, hogy a gabonaexportról szóló egyezmény aláírása után egy nappal támadás érte annak egy kulcsfontosságú helyszínét. Véleménye szerint ezzel Oroszország ismét bizonyítja, hogy semmibe veszi a nemzetközi jogot és az abból fakadó kötelezettségeit.

A török védelmi minisztert, Hulusai Akart orosz tisztségviselők arról tájékoztatták Ankarában, hogy Oroszországnak nincs köze az Odesszát ért támadáshoz, kivizsgálják az esetet. Vélhetően rövidesen megállapítják, hogy az ukrán kikötővárost maguk az ukránok támadták meg, kizárólag azért, hogy Oroszországot befeketítsék a világ közvéleménye előtt. Ugyanúgy, mint Mariupol, Bucsa, Kramatorszk és több szétlőtt ukrán város esetében…

Azonban nem ez történt. Moszkva végül elismerte a bombázást egy nap tagadást követően. Pénteken aláírták az ukrán gabona három ukrán kikötőn - Odesszán, Csornomorszkon és Juzsnyijon - át történő elszállításáról szóló megállapodást, majd egy nap múlva jöttek az orosz rakéták.

"Egy dokkban álló ukrán hadihajót és egy amerikai Harpoon hajóelhárító rakétákat tároló raktárt semmisített meg az odesszai kikötő hajójavító üzemére Kalibr manőverező robotrepülőgépekkel mért csapás" - közölte Igor Konasenkov altábornagy, aki megjegyezte, hogy a szombaton végrehajtott támadás üzemképtelenné tette az ukrán haditengerészet hajójavító és korszerűsítő vállalatának kapacitásait.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek