Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ukrán gabonaszállítmányok: megegyeztek ugyan, de a háborús felek nem ültek egy asztalhoz

10perc.hu
2022. 07. 23.
Ukrán gabonaszállítmányok: megegyeztek ugyan, de a háborús felek nem ültek egy asztalhoz

Immáron szabad az út az ukrán gabonaszállítmányok tengeri szállítása előtt, ám sem a Moszkvát, sem pedig Kijevet képviselő delegáció tagjai nem voltak hajlandók kezet fogni egymással.

Meglehetősen paprikás, mondhatni, puskaporos hangulatban ért véget Oroszország, Ukrajna, az ENSZ és Törökország megbeszélése az ukrán gabonaexport tengeri úton történő újraindításáról. Ugyan a felek mindenben megegyeztek, ám a szerződést úgy írták alá, hogy a két háborús fél – az orosz és az ukrán küldöttség – nem volt hajlandó szóba állni a másikkal.

Ugyanis az Isztambulban zajló tárgyalásokon közvetítettek a két fél között, majd amikor kialakult az egyezség, a megkötött egyezményt az orosz, illetve ukrán delegációjának tagjai külön-külön írták alá, mert egyszerűen arra sem voltak hajlandóak, hogy egy asztalhoz üljenek és kezet fogjanak egymással.

A megállapodás értelmében a fekete-tengeri ukrán kikötőkből ismét elindulhatnak a gabonaszállítmányok a világ négy égtája irányába. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár és Recep Tayyip Erdogan török elnök reményei szerint mindez előmozdíthatja a globális élelmiszerválság enyhülését. Mindketten felszólították Oroszországot és Ukrajnát, hogy teljes körűen hajtsák végre a megállapodást.

Főkép forrása:
France24

További cikkek