391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Moszkva olyan gyakorlati válaszlépéssel fenyegette meg Litvániát, ami bizony fájni fog

10perc.hu
2022. 06. 22.
Moszkva olyan gyakorlati válaszlépéssel fenyegette meg Litvániát, ami bizony fájni fog

Oroszországot azzal haragította magára a balti állam, hogy a június 17-től hatályba lépett az orosz acélra és vasércre vonatkozó uniós embargó hatályba lépéséhez igazodva egy nappal később beszüntette ezen áruk tranzitját.

Litvánia az EU tagjaként június 18-a óta tartja magát az EU hatályba lépett szankciójához, ami megtiltja az orosz acél és vasérc tranzitját a tagországokon keresztül. Ez egyben azt is jelentette, hogy Vilnius egyszerűen leállította az uniós szankciós listán szereplő termékek vasúti szállítását Kalinyingrád és Oroszország többi része között.

Moszkva tajtékzik a litván döntés miatt, és megfenyegette a balti államot, ha nem hagy fel az embargóval, bizony gyakorlati, és annál fájdalmasabb válaszlépésekre készüljön. A The Guardian értesülése szerint a kalinyingrádi orosz enklávéban tartott tanácskozáson Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára kijelentette, az orosz válasz negatív hatással lesznek Litvánia lakosságára nézve.

Persze nem Patrusev volt az egyetlen, aki megszólalt ebben az ügyben. A hivatalos moszkvai álláspont nem sokban különbözik az általa elmondottaktól. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova közölte, hogy a litván tranzittilalomra adott válasz nem diplomáciai, hanem gyakorlati jellegű lesz.

Litvánia lesz a második független állam, melyet megtámad Oroszország?

Főkép forrása:
new.google.com

További cikkek