386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Finnország kerítést emelne az Oroszországgal közös határán

10perc.hu/FG
2022. 06. 11.
Finnország kerítést emelne az Oroszországgal közös határán

A finn kormány új határkerítés építését tervezi Oroszországgal közös határának egyes szakaszain. A döntés az ukrajnai invázió következménye.

A finn vezetés csütörtökön nyújtott be jogszabály-módosító javaslatot az ország határvédelmének bizonyos szakaszokon történő megerősítésére. A tájékoztatás szerint az új szabályozást a lehető leghamarabb hatályba léptetnék.

Helsinki attól tart, hogy Moszkva menekülteket küldhet a két ország határára a politikai nyomásgyakorlás eszközeként. Finnország és Oroszország mintegy 1300 kilométer hosszú közös határral rendelkezik, melynek nagy része gyéren lakott területen húzódik.

Finnország és Svédország a közelmúltban kérte felvételét a NATO-ba, az északi államok úgynevezett hibrid megtorló intézkedésektől,  például kibertámadásoktól és egyéb nem katonai jellegű destabilizáló akcióktól tartanak Oroszország irányából.



Jelenleg a finn-orosz határon alacsony palánkkerítés áll csupán, amely lényegében arra szolgál, hogy a haszonállatok ne kóboroljanak a határ túloldalára. „Most masszív kerítést tervezünk, amely igazi akadályként fog szolgálni" - közölte Sanna Palo, a finn határőrség jogi igazgatója.

„Minden valószínűség szerint a kerítés nem fogja lefedni a keleti határ teljes hosszát, csak a legfontosabbnak minősített térségeket" – tette hozzá. A kormányzat szerint egy esetleges migránsáradat megindulása esetén a menedékkérőket bizonyos határszakaszokra összpontosítanák.

Főkép forrása:
TASSZ
Címkék:
#Finnország

További cikkek