387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A nők közel fele nem térhet vissza eredeti munkahelyére a szülés után

10perc.huMTI
2024. 03. 14.
A nők közel fele nem térhet vissza eredeti munkahelyére a szülés után

A Profession.hu friss kutatása alapján a nők majdnem fele nem tér vissza eredeti munkahelyére a szülési szabadságot követően. A felmérés rávilágít a kisgyermekes szülők munkaerőpiaci reintegrációjának kihívásaira, és kiemeli a családbarát munkahelyi kultúra fontosságát.

A nők munkaerőpiaci helyzetének javítása kiemelt fontosságú a gazdaság fejlődése szempontjából. A Profession.hu kutatása aggasztó tendenciára hívja fel a figyelmet: a szülési szabadságról visszatérő nők 40%-a nem tudja visszaszerezni eredeti munkahelyét. Ez a jelenség nemcsak a nők karrierjére, de a családok anyagi biztonságára is negatív hatással lehet.

A kutatás rávilágít a probléma mögött meghúzódó okokra. A válaszadók 14%-a számolt be arról, hogy munkakörük megszűnt, míg 10% arról, hogy munkáltatójuk nem vette őket vissza, jogszabályi kötelezettségük ellenére. Ezen kívül a kisgyermekes szülők számára gyakran nem biztosítanak rugalmas munkavégzési lehetőségeket, ami megnehezíti a munka és a családi élet összeegyeztetését.

A kutatás ugyanakkor pozitív tendenciákat is jelez. A munkáltatók 68%-a rugalmasnak tartja a szülési szabadságról visszatérő dolgozóknak kínált feltételeket, és csupán 5% látja úgy, hogy nem segíti eléggé a kisgyermekes szülők visszaintegrálódását.

Az emberi oldal nevű kezdeményezés célja a gyermekvállalást tervező és a munkaerőpiacra kisgyermekes szülőként visszatérő munkavállalók, valamint a őket alkalmazó munkáltatók segítése. A szülési szabadság előtti és utáni folyamatok átgondolásával, tudatos tervezéssel és családbarát intézkedésekkel a munkáltatók és a munkavállalók egyaránt nyerhetnek.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek