Komoly veszélybe kerültek Wang mester budapesti éttermei. A Biang étteremlánc tulajdonosa, Vang Csiang – közismert nevén Wang mester – a Facebookon osztotta meg, hogy a pandémia után most az infláció és a munkaerőhiány sodorja válságba vállalkozását.
Infláció és munkaerőhiány nehezíti a működést
A posztban hangsúlyozta:
„Több mint harminc évvel ezelőtt az egész fiatalságomat, a teljes szívemet és minden erőfeszítésemet ebbe az általam hőn szeretett országba fektettem, annak érdekében, hogy Magyarországon megőrizhessük az autentikus kínai ízeket.”
A problémák egyik oka, hogy 2025. január 1-jétől az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) megszüntette a kínai állampolgárok munkavállalási engedélyének kiadását. Ez a döntés a szakácsokat is érinti, így Wang mester nem tud Kínából új, szakképzett munkaerőt hozni.
Nehéz helyzetben a csapat
Az elmúlt időszakban több szakács távozott az éttermekből, helyükre viszont nem sikerült megfelelő utánpótlást találni.
„Budapesten szinte lehetetlen megfelelő kínai szakácsot találni – nemhogy a szakma élvonalába tartozó mesterszakácsot. Ezért a jelenlegi csapatom óriási nyomás alatt dolgozik, hogy megőrizzük az éttermek megszokott színvonalát” – írta Wang mester.
Bezárások és leállított projektek
A tulajdonos közölte, hogy a nehézségek miatt:
-
két, 2025-re tervezett új projektet kénytelen felfüggeszteni,
-
az őszi-téli időszakban egy-két étterem bezárását tervezi, hogy a többi működését biztosítani tudja,
-
ha pedig jövőre sem javul a gazdasági helyzet, további bezárások is várhatók.
A bejelentés nagy visszhangot váltott ki, hiszen Wang mester éttermei több évtizede Budapest gasztronómiai életének meghatározó szereplői, amelyek az autentikus kínai ízeket képviselik Magyarországon.