Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Nyugdíjpénzből ingatlant? Rekordteljesítmény a nyugdíjpénztáraknál!

10perc.hu
2024. 10. 13.
Nyugdíjpénzből ingatlant? Rekordteljesítmény a nyugdíjpénztáraknál!

Az önkéntes nyugdíjpénztárak portfóliói idén is lenyűgözően teljesítettek, hozamuk jelentősen meghaladta az inflációt.

Az önkéntes nyugdíjpénztári alapok hozama tovább emelkedett, a tavalyi rekordok után az első kilenc hónap eredményei is biztatóak. A Bank360.hu elemzése szerint a hozamok nemcsak az inflációt haladták meg, hanem sok esetben kétszámjegyű növekedést is elértek. Az árfolyamok minden portfóliónál jól alakultak, így azok, akik ingatlanba fektetnék megtakarításaikat, most ideális döntést hozhatnak.

Magas hozamok, alacsony infláció mellett

Az év végéhez közeledve a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak továbbra is remek formában vannak. A leggyengébb hozam is 4,28 százalékos, míg a kiemelkedő teljesítmények közé tartozik az Allianz kockázatvállaló portfóliója, amely 17,67 százalékos növekedést ért el. Történelmi csúcsokat döntöttek a magánnyugdíjpénztárak is, ahol a Budapest és Horizont portfóliók is jóval infláció fölött teljesítettek.

Kockázat és nyereség kéz a kézben

Az idei évben azok a portfóliók jártak a legjobban, amelyek magas részvényarányt tartottak. Az OTP dinamikus alapja 15,9 százalékos hozamot produkált, míg a Pannónia Gyémánt árfolyama 14,63 százalékkal emelkedett. A fenntarthatóságra építő ESG portfóliók is jól szerepeltek, az Aranykor ESG alap 14,56 százalékos hozamot ért el.

Kiegyensúlyozott teljesítmény közepes kockázat mellett

A közepes kockázatú, kiegyensúlyozott portfóliók, amelyek 25-40 százalékban tartalmaznak kockázatos eszközöket, szintén stabil teljesítményt mutattak. Az Aranykor Egyensúly alap például 9,84 százalékos növekedést ért el, míg az OTP kiegyensúlyozott alapja 9,34 százalékkal emelkedett.

A klasszikus alapok is infláció felett

Az alacsony kockázatú, állampapír-alapú portfóliók hozama sem maradt el az inflációtól. Az Aranykor klasszikus alapja 8,82 százalékos eredményt ért el, miközben a többi portfólió 4,28-6,08 százalék közötti hozamokat produkált. A hozamok függtek attól, hogy milyen arányban tartalmaztak hosszú vagy rövidebb lejáratú állampapírokat.

A magánnyugdíjpénztárak is kiváló formában

Az elemzés rámutat, hogy a magánnyugdíjpénztárak is remek eredményeket mutattak. A Budapest és a Horizont magánnyugdíjpénztárak növekedési alapjai egyaránt 11 százalék feletti hozamokat értek el, a kiegyensúlyozott alapok is 7-8 százalék közötti pluszban állnak.

A pénztártagok számára különösen fontos, hogy a hozamok infláció fölött alakuljanak, hiszen az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépéskor a reálhozamot visszaigényelhetik. 2021-ben még milliós reálhozamokat lehetett felvenni, azóta azonban a magas infláció ezt csökkentette. Most ismét kedvező időszak köszönthet a tagokra, hiszen a hozamok újra növekedést mutatnak.

Hirdetés

További cikkek