Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

1,9 százalékkal emelkedtek az albérletárak júniusban

10perc.hu
2024. 07. 16.
1,9 százalékkal emelkedtek az albérletárak júniusban

Korábban indult meg az albérletárak emelkedése, a legnagyobb egyetemvárosokban és Budapesten érezhető legjobban a változás.

Az albérletárak már az egyetemi ponthatárok kihirdetése előtt emelkedésnek indultak Budapesten és a megyeszékhelyeken, ami a korábbinál jóval gyorsabb drágulást hozott júniusban. Az ingatlan.com jelentése szerint Budapesten az átlagos bérleti díjak 1,6 százalékkal nőttek májushoz képest. A szokásos főszezon július végén indul, amikor a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésre kerülnek, de idén már korábban megfigyelhető volt az élénkülés, amit a KSH-ingatlan.com lakbérindexéhez fűzött elemzés is alátámaszt - közölte a Forbes.

Az albérletpiac továbbra is Budapest és a vármegyeszékhelyek köré koncentrálódik, ahol a kiadó lakások 85 százaléka található. Július elején Budapesten az átlagos bérleti díj 250 ezer forint volt, a legnagyobb kínálattal a XI. és XIII. kerületek rendelkeztek, előbbiben 280 ezer, utóbbiban 250 ezer forintos átlagos bérleti díjjal. Az egyetemisták körében népszerű városrészek közé tartozik a VIII., IX. és XIV. kerület is, ahol az átlagos bérleti díjak 230-250 ezer forint között mozognak.

A legnagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben 245 ezer, Győrben 195 ezer, Szegeden 163 ezer, Pécsen 140 ezer, Miskolcon pedig 110 ezer forint az átlagos bérleti díj. Az ingatlantulajdonosoknak megéri légkondicionálóba fektetni, mivel a befektetés körülbelül egy év alatt megtérül. Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője az RTL riportjában elmondta, hogy a klímás lakások iránti kereslet nagyobb, így ezekért 15 százalékkal, átlagosan 40 ezer forinttal többet kell fizetni.

Címkék:
#Lakásárak

További cikkek