Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Több külföldi vendégmunkással is találkozhatunk a Balatonnál

10perc.hu
2024. 06. 13.
Több külföldi vendégmunkással is találkozhatunk a Balatonnál

A külföldi vendégmunkásokon kívül emelkedett árakkal is találkozhatnak a Balatonnál nyaralók.

A Balatonnál idén erős szezonra számítanak, de kérdéses, hogy lesz-e elegendő munkavállaló a vendéglátásban. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakértői szerint a külföldi vendégmunkások kiemelt szerepet kaphatnak, különösen a lángossütés és felszolgálás területén. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a Fülöp-szigetekről, Thaiföldről és Indiából érkezett dolgozók enyhíthetik a munkaerőhiányt, különösen az egyszerűbb betanított munkák esetében - közölte az Index.

Az elmúlt években a vendéglátásban már megjelentek a külföldi munkavállalók, például ételfutárok, akik gyakran nem beszélnek magyarul. A Balatonnál idén ezek a munkavállalók jól beszélnek angolul, és segítenek csökkenteni a munkaerőhiányt, amely 2022-ben még jelentős volt a lezárások miatt.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szerint a munkaerőhiány a koronavírus-járvány után ismét előtérbe került Európában és Magyarországon. Az Európai Unióban az üres álláshelyek aránya 2023 negyedik negyedévében 2,5 százalék volt, de Magyarországon 2,3 százalék. Pásztor Szabolcs, a gazdaságkutató alapítvány kutatási igazgatója szerint ez azt mutatja, hogy a munkaerőhiány erőteljesebb a járvány után, de enyhülőben van.

Az Európai Unióban a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén az üres álláshelyek aránya 2023 végén 3,1 százalék volt, de Magyarországon csak 1,5 százalék. Kovács László szerint a hazai építőipar gyengélkedése miatt sokan térnek vissza a vendéglátásba, és a vendégmunkások is segítenek enyhíteni a munkaerőhiányt. Azonban a szakértelmet igénylő munkák, mint a szakács és cukrász, továbbra is problémát jelentenek.

Az Oeconomus legfrissebb elemzése szerint a balatoni strandételek ára idén 10-15 százalékkal drágulhat, egy gombóc fagylalt 500-600 forintba kerülhet, a lángos ára pedig ezer forint felett alakulhat. A vendéglátóhelyek azonban igyekeznek, hogy árszintjükkel ne lépjék át a vendégek ingerküszöbét.

A teljes elemzés itt olvasható.

Címkék:
#Balaton

Hirdetés

További cikkek