Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mennyivel csökkenti egy ház értékét egy akkugyár szomszédsága?

10perc.hu
2024. 06. 11.
Mennyivel csökkenti egy ház értékét egy akkugyár szomszédsága?

Gödön az újabb akkumulátorgyár kapcsán merült fel a házak értékének csökkkenése.

A gödi ingatlanpiaci árakat vizsgálva kiderült, hogy akár már 2 kilométer is jelentős különbséget eredményezhet az árakban, ha ennyire közel fekszik a felpörgő akkumulátorgyár. Az akkumulátorgyár építése és működése komoly aggodalmat keltett a helyiek és az országos politikai élet szereplői körében. A Greenpeace május elején közzétett laboreredményei szerint már a gödi kommunális szennyvízben is kimutatható az akkumulátorgyártáshoz használt magzatkárosító oldószer, amely fokozza a közelben élők félelmeit - közölte a Forbes.

Az ingatlanok árának csökkenését két fő tényező befolyásolja. Az egyik a károsanyag-kibocsátástól való félelem, hiszen az akkumulátorgyárak környezeti hatásai komoly aggodalmat keltenek. Az akkugyár 2019 és 2022 között 88 tonna magzatkárosító oldószert bocsátott ki, a legnagyobb „baleset” 2021-ben történt, amikor több mint 81 tonna oldószer került a levegőbe. Ezen kívül a nehézfém nikkel munkahelyi levegőben mért koncentrációja is elérte a megengedett mérték 250-szeresét, ami szintén aggodalomra ad okot.

A másik tényező az akkugyár látványa, amely nyugtalanítóan nagy méretekkel rendelkezik. Jelenleg a második akkugyár bővítése zajlik, és hamarosan egy harmadik gyár építése is megkezdődik. Az ingatlanpiaci adatok alapján két városrészben érezhető az akkugyár jelenléte, ezek az Oázis lakópark és az Újtelep. Újtelepen, amely a gyártól 200-250 méterre található, jellemzően régebbi ingatlanok vannak, míg az Oázis lakópark egy újépítésű, amerikai kertvárosi övezetre hasonlít, és 700 méteres távolságban fekszik a gyártól.

„Az akkugyárak szomszédságában lévő ingatlanok nem eladhatatlanok. Kisebb ugyan a kereslet, de vannak akik egy ekkora árelőnyért már meghozzák a kompromisszumot.” - olvasható a szakértő elemzése a gödi helyzet kapcsán a Forbes cikkében

Főkép forrása:
Szabó Rebeka (Facebook)
Címkék:
#Lakásárak

Hirdetés

További cikkek