Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mészáros Lőrinc 61 milliárd forint osztalékot vett fel idén

10perc.hu
2024. 06. 07.
Mészáros Lőrinc 61 milliárd forint osztalékot vett fel idén

Mészáros Lőrinc idén minden eddiginél nagyobb osztalékjövedelemhez jutott.

Az ország leggazdagabb embere, Orbán Viktor közeli barátja, Mészáros Lőrinc, az elmúlt hetekben számos céges közgyűlésen vett részt. A G7.hu tájékoztatása szerint volt olyan nap, amikor reggel nyolckor kezdődött az első, az utolsó pedig este hétkor. Egyes napokon közel 60 milliárd forint sorsáról kellett döntenie, ami még Mészáros esetében sem mindennapos, de a tavalyi év különösen sikeres volt a vállalatai számára, így rekordösszegű osztalékot vehetett ki.

Az egykori felcsúti polgármester hatalmas, több száz társaságot számláló, rendkívül komplex birodalommal rendelkezik, amelyekben a cégek egymással is üzletelnek. Ezért lényegében lehetetlen összesíteni, hogy mennyi pénz áramlik a vállalataihoz egy adott évben. Azonban a cégek közül nagyjából harmincban van közvetlen részesedése, így azt, hogy mennyi jövedelemhez jut ezekből a vállalkozásokból, össze lehet gyűjteni. Idén ez valamivel több mint 61 milliárd forint volt.

Mészáros tíz cégéből jutott közvetlen osztalékjövedelemhez, a legkevesebbet hozó vállalatból 11 millió forintot, míg a legtöbbet termelő társaságból több mint 38 milliárd forintot. 

A V-Híd Zrt. kapcsán a G7.hu részletezte, hogy a cég profitja és osztaléka egyedülálló a hazai építőipar történetében, hiszen a vállalat nyeresége meghaladta az 50 milliárd forintot, amit Mészáros szinte teljes egészében kivett. Az összegből végül 38 milliárd forint lett az ő jövedelme, mert a cég 25 százalékát a családi vagyonkezelő cége, a Talentis Group Zrt. birtokolja.

Az építőipari cégek közül nemcsak a V-Híd Zrt. hozott jelentős bevételt Mészárosnak. A 61 milliárdos osztalék durván 95 százaléka az építőipari szektorból származik. 

Például a Mészáros és Mészáros Zrt.-ből 15 milliárd, az R-Kord Kft.-ből pedig több mint 4 milliárd forint osztalékot vett ki. 

Ez azért fontos, mert ezek a cégek szinte kizárólag közfinanszírozású projektekből élnek, és gyakran az állami megrendelésekből a piaci átlagnál nagyobb profitot zsebelnek be.

Mészáros vagyonát legutóbb már közel 1000 milliárd forintra becsülték a "100 leggazdagabb magyar" című kiadványban, de a 61 milliárd forint még az ő mértékével mérve is sok. Összehasonlításképpen: Mészáros csak az idei osztalékjövedelmével a negyven leggazdagabb magyar között lenne, saját vagyona pedig 2016-ban is csak durván a harmada volt ennek az összegnek.

A 61 milliárdos osztalékban csak a közvetlenül Mészáros Lőrincnek járó kifizetések szerepelnek, az ismerten hozzá köthető magántőkealapokba áramló milliárdok nem. Például az autópálya-koncessziók esetében ezek az alapok is jelentős nyereséget termeltek.

Főkép forrása:
V-Híd Zrt. Facebook oldal

További cikkek