Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Drasztikusan csökken a CSOK Plusz kamata

10perc
2023. 12. 01.
Drasztikusan csökken a CSOK Plusz kamata

Drasztikusan csökken januártól a CSOK Plusz konstrukció kamata az eddig a piacon elérhető CSOK hitelkamathoz képest a csütörtök éjjel megjelent kormányrendelet szerint.

Több, mint 3 százalékponttal kisebb kamattal indul majd a CSOK Plusz a januárig érvényben lévő CSOK hitelhez képest – ez döntően a szerződésben szereplő kamat és az ügyfél által fizetett 3 százalékos kamat közötti különbséget kamattámogatásként kifizető költségvetésnek jelent majd számottevő könnyebbséget – kommentálta a csütörtök éjjel megjelent CSOK Plusz kormányrendeletet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Több mint 300 bázisponttal kisebb kamat
A CSOK Plusz mindenkori kamata továbbra is az ötéves az állampapírpiaci folyamatokhoz kötött. A december 31-ig érvényben lévő CSOK hitel esetében az 5 éves állampapír aukciók utolsó 3 hónapjában kialakult átlaghozam 130 százalékát + 3 százalékot kitevő kamattal kell számolni. A CSOK Plusz esetében az átlaghozam 110 százaléka csak a vetítési alap, s ezen felül a korábbi 300 helyett már csak 100 bázispontos felárat érvényesíthetnek a bankok.

Az Államadósság Kezelő Központ által a feltételek alapján számított átlaghozam novemberben 7,54 százalék volt. Ezzel számolva a CSOK hitel terhe a most szerződők számára 12,8 százalékos. Ezzel szemben a januártól életbelépő számítás szerint a bankok induló kamata a mostani referenciahozammal számolva 9,3 százalék alatt marad majd.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ez számottevő könnyebbséget jelent majd a hitelfelvevőnek, de elsősorban magának az államnak, hiszen a feltételek teljesülése esetén az ügyfelek által fizetett 3 százalékos kamat és CSOK hitel meghatározott kamata közötti különbséget a költségvetés kamattámogatásként téríti meg a pénzintézetek számára.

„Azonnal” leköveti a CSOK Plusz kamat a piacot
A pénzintézetek számára a korábbi konstrukcióhoz képest jelentős kamatveszteséget okozó új szabályozás ráadásul még egyet csavar jövedelmezőségen. A magas inflációs környezetben természetesen az állampapírpiaci referenciahozamok is magas szinten vannak. Épp ezért az új jogszabály úgy rendelkezik, hogy a CSOK Plusz hitel kamatperiódusa az első öt évben háromszor is változik, azaz háromszor kell a mindenkori piaci állampapír referenciahozamhoz igazítani a kölcsön kamatozását. Eszerint a szerződés aláírását követő első, illetve a második évfordulón is lejár a hitel kamatperiódusa, ezt követően pedig újabb három év múlva, a CSOK Plusz 5. évében kell majd harmadszor hozzáigazítani a pénzpiaci kamatokhoz.

A hitel akár 25 éves fennállása alatt az 5. évtől öt évente kerül sor újabb kamatperiódus zárásra és kamatmódosításra. A jelenleg érvényben lévő CSOK szabályok szerint a pénzintézetek az idei évben kibocsátott CSOK hitelek esetében öt éven keresztül számíthatják fel az államnak, illetve - a feltételek nem teljesítése esetén az ügyfélnek – a CSOK hitel megemelt kamatát - emlékeztetett Gergely Péter.

Akciók biztosan lesznek
A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a fentiek miatt az ügyfelek (és az állam) számára kedvezőbb kamatozású termékek lesznek elérhetőek a piacon, amelyek induló kamatszintje remélhetőleg a következő hónapokban még tovább csökken majd. A bankok számára a CSOK Plusz így lényegesen szerényebb megtérüléssel kecsegtet, ám induló kamatszintje jó eséllyel a lakáshitel kamatplafon felett lesz, azaz a piaci hiteleknél még így is magasabb hasznot hozhat.

Bár a korábbi bőkezű akciózásra kevesebb jut majd, Gergely Péter várakozásai szerint nem maradnak ajánlatok nélkül a fiatal családok, hiszen az elmúlt hónapok kihelyezési nihilje után a bankok között komoly verseny indul majd az új feltételekkel bíró CSOK Plusz iránt érdeklődőkért. 

Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#CSOK

Hirdetés

További cikkek