Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Rezsiemelkedés: 161 ezer család mehet csődbe

10perc.hu
2022. 10. 26.
Rezsiemelkedés: 161 ezer család mehet csődbe

Az Intrum számításai szerint ugyanakkor 310 ezer háztartás (7,5%) feltételezhetően nem lesz képes egyes kiadásokat – egyebek mellett az emelkedő rezsit, a meglévő hiteleket – tovább finanszírozni.

A rezsicsökkentés szabályinak módosítása miatt a háztartások 3,9 százaléka csődbe mehet, de ennél lényegesen többüket, 21,7 százalékukat hozhatja pénzügyileg kisebb vagy nagyobb mértékben veszélyes helyzetbe a drágulás az Intrum számításai szerint. Ez azt jelenti, hogy összegégében csaknem 900 ezer család kerülhet bajba, a csőd pedig 161 ezer háztartást fenyeget.

310 ezer háztartás (7,5%) esetében 163 ezer forintról 144 ezer forintra csökken az elkölthető havi jövedelem összege, ez csődöt nem, ám komoly pénzügyi problémákat okozhat, ami miatt feltételezhetően nem lesznek képesek egyes kiadásokat – egyebek mellett az emelkedő rezsit, a meglévő hiteleket – tovább finanszírozni.

Az előbbi számítás szerint több mint 470 ezer magyar család esetében lehet arra számítani, hogy a rezsi emelkedése miatt nem lesznek képesek egy esetlegesen meglévő hitelt szerződés szerint törleszteni. A bankmonitor.hu szakértői megnézték, milyen lehetőségeik lehetnek a nehéz helyzetbe került háztartásoknak.


Ha a teljes hiteltörlesztőt nem tudjuk fizetni, ebben az esetben törlesszünk annyit, amennyit csak tudunk      Fotó: Freepik


A hitelfedezeti életbiztosítás alapvető szolgáltatása, hogy egy esetlegesen haláleset bekövetkeztekor a biztosító kifizeti az úgynevezett biztosítási összeget. Az alapszolgáltatás azonban bővíthető baleset- és egészségbiztosítással, munkanélküliség elleni védelemmel, sőt, arra is van lehetőség, hogy a keresőképtelenség idejére a táppénz összegét egészítse ki a biztosító.

Látható ugyanakkor, hogy a kiadások drasztikus növekedése miatti pénzügyi zavar nem számít biztosítási eseménynek, így ebben a helyzetben nem ez lesz a hatékony segítség. Mindenképpen jelezzük a problémát a pénzintézet felé, mégpedig írásban, amiben megindokoljuk a fizetési nehézség okát is.

Ha a teljes hiteltörlesztőt nem tudjuk fizetni, ebben az esetben törlesszünk annyit, amennyit csak tudunk. Ez két dolog miatt is nagyon fontos. Egyrészt lassabban kezd felhalmozódni a tartozásunk, másrészt így talán elkerülhetjük, hogy felkerüljünk a rossz adósokat tartalmazó KHR-listára.


több mint 470 ezer magyar család esetében lehet arra számítani, hogy a rezsi emelkedése miatt nem lesznek képesek egy esetlegesen meglévő hitelt szerződés szerint törleszteni     Fotó: Freepik


Azért kell megpróbálni elkerülni a KHR-listára kerülést, mert az azon lévők gyakorlatilag nem hitelképesek, így utána már nem jöhet szóba megoldásként például a hitelkiváltás. Pedig ezzel sok esetben olyan szintre csökkenthetők a havi törlesztők, amit már képes kifizetni a megszorult adós is.

Kézenfekvő megoldás lehet a futamidő hosszabbítása is, hiszen ezzel csökkenthető a havi törlesztők összege. A bankkal megállapodhatunk arról is, hogy átmeneti időszakra csökkenjen a havi törlesztők összege, a különbözet pedig hozzáadódik a tőketartozáshoz.

Ez kizárólag akkor jöhet jól, ha pontosan tudjuk, mennyi időre csökkennek a bevételeink. A tőkemoratórium is szóba jöhet, amikor egy ideig kizárólag a kamatokat és egyéb költségeket fizetjük, a tőketartozás azonban átmenetileg nem csökken. Elvileg a hitelkiváltás is segíthet.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek