Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Bírságot kapott a magyar állam a gödi Topház ügyében: Megsérültek az élethez való jogok

10perc.hu
2024. 10. 11.
Bírságot kapott a magyar állam a gödi Topház ügyében: Megsérültek az élethez való jogok

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 10 ezer eurós bírságot szabott ki a magyar államra a gödi Topház ügyében, ahol sérült az élethez való jog.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága október 10-én hozott döntésével elmarasztalta a magyar államot, és 10 ezer euróra bírságolta meg, mivel megállapította, hogy a gödi Topház bentlakásos intézményben sérültek az élethez való jogok - közölte a 444. A Validity Foundation által indított per középpontjában az egyik lakó, T.J. halála állt, akinek ügyét a bíróság nem vizsgálta ki megfelelően.

A bíróság kimondta, hogy az állami fenntartású intézményben hiányoztak a megfelelő vizsgálatok és intézkedések, ezért a magyar államot 10 euró megfizetésére kötelezték a Validity Foundation javára, amely az elhunytat képviseli. Az alapítvány eredetileg 18 ezer eurós kártérítést követelt, ám a magyar állam vitatta az összeg jogosságát.

T.J., aki 1973-ban született és súlyos értelmi fogyatékossággal élt, 1983 óta lakott a gödi Topházban. Az évek során számos orvosi problémát szenvedett el, többek között súlyos sérüléseket, amelyek 2017-es állapotfelméréskor váltak különösen aggasztóvá. Az intézmény látogatása során a Validity Foundation megfigyelői észlelték, hogy T.J. állapota jelentősen romlott: teljesen lesoványodott, és nem reagált semmire. Később tüdőgyulladást diagnosztizáltak nála, amely végül halálához vezetett.

A Validity Foundation 2017 májusában közzétett jelentése sokkolta a közvéleményt, amelyben részletezték a bentlakásos intézmény állapotait és a lakókkal való embertelen bánásmódot. A jelentés nyomán az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendkívüli vizsgálatot indított, és az intézmény igazgatóját felfüggesztették.

A vizsgálat során az ombudsman is megállapította, hogy az intézményben „megengedhetetlen mértékben sérülnek” az ellátottak jogai, hiányzik a megfelelő létszám és az eszközellátottság, és nem biztosított a tiszta és higiénikus környezet sem. A jelentés következményeként 2018 júliusától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vette át az intézmény működtetését.


Hirdetés

További cikkek