Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Valóban segítség az ingatlanok esetében a csökkentett ÁFA?

10perc.hu
2020. 11. 24.
Valóban segítség az ingatlanok esetében a csökkentett ÁFA?

2021 januárjától számos új lakás-, családtámogatás lesz elérhető, ám az általános forgalmi adó esetében sok még a kérdőjel.

Jövőre az új építésű lakások vásárlásakor az áfa nagyságának mérséklése 27 százalékról 5 százalékra. Ráadásul ebben az esetben csökkentett áfa is visszaigényelhető lesz, aminek az a feltétele, hogy a vevő csok támogatást igényeljen a vásárláshoz.

A bankmonitor.hu szakértői szerint azonban nem jelent életkori korlátot, előírást, ugyanis a meglévő gyermek, gyermekek után a csok-ot életkortól függetlenül igénybe vehetik a szülők. Sőt, a családi állapotra vonatkozóan sincs előírás: egyedülállók, élettársi kapcsolatban élők és házasok is igényelhetik a csok támogatást, így jogosultak lehetnek az áfa-visszatérítésre is.



A csok támogatás igénylésének szigorú feltételei vannak. Az igénylőknek nem lehet NAV köztartozása, nem lehet büntetett előéletű egyikük sem. Legalább az egyik félnek 180 napos Tb jogviszonnyal kell rendelkeznie – 10 millió forint összegű csok támogatásnál 2 éves jogviszony az elvárás -, ez jellemzően munkaviszonnyal, vállalkozói jogviszonnyal teljesíthető.

Noha sokan ezt hiszik, az áfa csökkentése nem fog mindenképpen alacsonyabb vételárat eredményezni. Például a 2018. november 1 előtt kapott építés engedély alapján épült új ingatlanra jelenleg is az 5 százalékos áfa érvényes. Nos, ezen lakások árára nem lesz hatása az áfa csökkentésének. Azoknak a lakásoknak sem fog feltétlenül csökkenni az ára, amelyekre a 27 százalékos áfakulcs érvényes. Az adócsökkenés ugyanis az eladókra érvényes.



Ráadásul az áfa-csökkenés kizárólag a 2021. januárjától kötött adásvételi szerződésekre lesz érvényes, ugyanakkor a csökkentésnél a pénzügyi teljesítés dátuma is számít. Vagyis egy idén aláírt adásvételi szerződés alapján is lehet 5 százalékos az áfakulcs, ennek azonban feltétele, hogy a vételár 2020. december 31-ét követően kerüljön megfizetésre.

Figyelem! Amennyiben bruttó ár szerepel az adásvételi szerződésben, akkor nem fog csökkenni a megfizetendő összeg az adó mérséklődése miatt. A szerződésben mindenképpen megbontva szerepeljen a nettó vételár és az áfa nagysága.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek